Szavazás

2023.11.06. 11:21

Salgótarjáni író horror kötete is elnyerheti az Év könyve címet

Novemberben elindult a közönségszavazás, melyen az Az Év Könyvét választhatják ki az olvasók. A több mint 260 benevezett könyv között a salgótarjáni író, Szabó Tamás új novellás kötetére, a Siromra is lehet voksolni az oldalon.

Palchuber Kinga

Szabó Tamás Sirom című kötetére is szavazhatnak az olvasók

Forrás: Beküldött

Az olvasók ülhetnek a zsűri székbe azért, hogy megválasszák idén is Az Év Könyvét. A szavazáson tehát a könyves világ legfontosabb szereplői dönthetnek a kiadványok sorsáról.
Az Év Könyve 2023 verseny leírása szerint szavazhat minden olyan bejelentkezett olvasó, aki e-mail-címével érvényes regisztrációt hoz létre a www.azevkonyve.hu oldalon. Egy körben egy olvasó kategóriánként csak egy szavazatot adhat le, vagyis minden kategóriában csak egy könyvet támogathat szavazatával. Minden kör végén nullázódnak a szavazatok, így a versenyben maradt könyvek mindig egyenlő eséllyel indulnak. A voksolók között értékes ajándékokat is kisorsolnak a szervezők. A selejtező a TOP 30-ba való bejutásért november 12-ig, vasárnapig tart.

Mint arról beszámoltunk: Szabó Tamás nem titkolt célja, hogy első könyvével felhelyezze szűkebb hazánkat a magyar irodalom térképére. Palóc mitológiákkal átszőtt horrornovelláinak középpontjában ugyanis egy eldugott nógrádi falu áll, ahol boszorkányok, kísértetek és a település körüli erdő lényei avatkoznak be az emberek sorsába. A kötet 23 különleges hangulatú horrornovellát tartalmaz, melyek megközelítési módja és témája is újszerűen hathat a magyar irodalomban. 

– A nagyszüleim kazáriak voltak, a gyerekkoromat a nógrádi faluban töltöttem. A mamám nagyon sok, olykor hihetetlen és varázslatos történetet, babonát mesélt nekem boszorkányokról, éjszakai rontásról és helyi, kísérteties jelenésekről, melyekben az emberek egykor valóban hittek. E régen hallott sztorik erősen összekapcsolódtak bennem a nosztalgiával, amit a Budapestre költözésünk után kezdtem érezni. Így született meg az ötlet, hogy a kötet alapját elsősorban a gyerekkorban megismert palóc hiedelmekre építsem fel, egyfajta új, privát mitológiát formálva belőlük – mondta érdeklődésünkre az író, hozzátéve: – Emellett a főiskolán megannyi művet elolvastam a világ- és a magyar irodalomból egyaránt, így megtanultam, mitől is válik egy könyv valóban igényessé. Mindezt a tudást összekapcsoltam a novelláimban, melyek a szórakoztató- és a szépirodalom határán billegnek. A dark-, fantasy- és horrornovella besorolás sokaknak tévesen azt sugallhatja, hogy Stephen King-féle véresebb vagy a ponyvákra jellemző kaszabolós történetek íródtak, azonban én leginkább a természetfeletti aspektusok kiemelésére koncentráltam és azokra a dolgokra, melyek teljesen eltérnek a hétköznapitól. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában