Kultúra

2023.10.13. 14:15

Kis esti rozé: Petőfi Sándor nyomában Kiskőröstől Salgó váráig

Petőfi Sándor kétszer is járt a történelmi Nógrád vármegye területén: 1845-ben és 1847-ben. Sok barátot szerzett, több helyszínről – így Salgó váráról - verset is írt, illetve megemlékezett az Útirajzokban. Kis esti rozé címmel péntek 13-án este, a (különben híresen babonás) költő születésének 200. évfordulójára emlékezve, a budapesti Jókai Anna Szalonban Szabó Zoltán Attila író és vendégei mutatják be Petőfit, újszerű módon, egy borest keretei között.

Nool.hu

Szabó Zoltán Attila író, rendező a József Attila Színházban

Fotó: Juhász Melinda

Szabó Zoltán Attila író, művészeti vezető, A Tabán a világ közepe című könyv szerzője évek óta felolvasószínházzal, zenével „spékelt” népszerű irodalmi talk showkat vezet Tabán-sztorik címmel a Várnegyedben. Legutóbb Unger Balázs, a Cimbaliband alapítója, a Magyar Állami Népi Együttes korábbi cimbalmosa járt az exkluzív irodalmi szalonban, ahol nagy sikert aratott a Krúdy világát megidéző Tabán-programjával. (A kiváló zenész Szent Iván-éji előadását nyáron Salgótarjánban, a Fő téren élvezhette a közönség.)

A nógrádi „kapcsolatokra”, kultúrtörténeti vonatkozásokra mindig figyelemmel lévő Tabán-sztorik és Kis esti rozé előadások (nem teljes) vendéglistája igazán tekintélyes: a Salgótarjánba hazajáró, Liszt-díjas népdalénekes, Herczku Ági a balassagyarmati születésű, legendás festőművész, Zórád Ernő leánya, Zórád Kati, vagy Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas táncművész éppúgy részese volt Szabó Zoltán Attila estjeinek, mint Farkas Izsák, Krizsán Edith, Dr. Sipos Lajos, Kálloy Molnár Péter, Papp János, Hirtling István, vagy Zöld Csaba és a Talány Akusztik. 

– Mindegyikük egy-egy fontos puzzle-darabkával gazdagította a nagy tabáni kirakóst – nyugtázza Szabó Zoltán Attila, aki október 13-án (18:30-kor) Petőfi Sándor munkásságát járja körül dr. Filus Erikával, a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatójával, dr. Tarján Balázs, címzetes egyetemi tanárral, Horváth Gábor Miklós, író-újságíróval,  és Deák Fruzsina, népdalénekessel, aki néhány különleges, ízig-vérig mai nótával is készül a pénteki borestre: a Schwalm Zoltán által erre az előadásra írt Petőfi-kollázzsal (P.S.), a Tabán-blueszal, és az Újrahasznosított bordallal. A Petőfi-estre természetesen a költő szülővárosából, Kiskőrösről érkezik majd a nemes nedű: a Kunsági Borvidéken egyedülálló meszes alapközetű talajszerkezettel bíró Csábori Kétsor dűlőből való fehér-, vörös- és rozé borokat kóstolhat a publikum.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában