Budapest 150.

2023.09.04. 09:26

Kilencezer ember előtt mutatták be a salgótarjáni komponista győztes művét

Hétvégén megtelt a Hősök tere ünnepi muzsikával. Több mint kilencezer ember előtt csendült fel a salgótarjáni komponista, Oláh Patrik Gergő győztes szerzeménye, melyet Budapest 150. születésnapjára írt.

Palchuber Kinga

Oláh Patrik Gergő

Forrás: Nool

Fotó: H.M.

A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) Facebook-oldalán közölte, hogy a szabadtéri ünnepi koncertet – egyben évadnyitó hangversenyt – óriási tömeg fogadta a Hősök terén. A koncert különlegessége volt, hogy szombaton hangzott el először a nagy nyilvánosság előtt Budapest új nyitánya, a Fusion című mű, melyet a salgótarjáni Oláh Patrik Gergő komponált.  A Budapesti Fesztiválzenekart Fischer Iván dirigálta.

Mint arról portálunk már beszámolt: a Fusion című, szimfonikus zenekarra komponált művet a Budapest 150. születésnapjára meghirdetett nemzetközi zeneszerzőversenyre nevezte be a salgótarjáni fiatalember. A Junior Prima díjas zeneszerző alkotása olyannyira méltónak bizonyult a főváros ünnepléséhez, hogy a zsűri győztesnek választotta.

Oláh Patrik a győzelem után portálunknak elárulta: rövid idő volt a darab megírására, mivel idén januárban tették közzé a pályázatot. A tényleges munkát márciusban kezdte, ugyanis számos feladatot kellett még előtte megoldania.

– Maga a kiírás is félelmetes volt számomra, hiszen tisztában voltam azzal, ha nyer a pályaművem, akkor a zeneirodalom egyik legjobb darabjával fogják azt együtt emlegetni. Ez pedig nem más, mint Bartók Béla Táncszvitje, ami 1923-ban, Buda, Óbuda és Pest egyesítésének félévszázados jubileuma alkalmából készült – hangsúlyozta a komponista, akinek nagy kihívás jelentett a pályázat, főleg azért, mert zenekarra kellett formálnia az alkotást.

Patrik elárulta: nem számított győzelemre, ám a napi 12-16 óra munka végül meghozta az eredményét. Mindezt pedig mi sem bizonyítja jobban, mint a hétvégi ősbemutató a Hősök terén, ahol mintegy kilencezer ember fogadta elsöprő lelkesedéssel a születésnapi darabot.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában