Siker

2023.06.12. 20:28

Budapest 150. születésnapján csendül fel a salgótarjáni zeneszerző műve

Oláh Patrik Gergő salgótarjáni származású Junior Prima díjas zeneszerző nyerte meg a főváros és a Budapesti Fesztiválzenekar közös zeneszerző-pályázatát.

G. E.

Oláh Patrik minap vette át a díjat Budapesten

Forrás: Facebook/Oláh Patrik Zeneszerző

A Budapesti Fesztiválzenekar honlapján számolt be arról: a zeneszerző-pályázaton a Junior Prima díjas Oláh Patrik végzett az első helyen. A második helyezett Bánkövi Gyula zeneszerző-zenei szerkesztő, a harmadik pedig a Virtuózokból is jól ismert Szüts Apor lett. A győztes pályaművet, Budapest nyitányát ingyenes szabadtéri koncerten mutatják be a Hősök terén, így ünnepelve meg Budapest 150. születésnapját. A pályázat díjazottjainak az okleveleket a napokban adták át a Zeneakadémián. 

Kitértek arra is: a zeneszerzőverseny fontos kitétele volt, hogy a beküldött zeneművek méltó módon idézzék meg a 150 éves Budapestet, a három város egyesítését és a főváros összetett kulturális-történelmi-urbanisztikai identitását. Ismertették: Oláh Patrik több országos és nemzetközi versenyen ért már el kiemelkedő eredményt, műveinek alapját az autentikus cigányzenéből ismert alkotóelemek képezik. A 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson bemutatták a zenetörténet első lovári nyelvű miséjét is, amit ő írt, és amelynek szövegét Ferenc pápa személyesen hagyta jóvá.

Nagy kihívás volt a pályázat

A salgótarjáni származású fiatal zeneszerző közösségi oldalán is megosztotta az örömhírt, de portálunk érdeklődésére személyes élményeit is megosztotta a nyertes zenemű kapcsán.

– Rövid idő volt a darab megírására, mivel idén januárban tették közzé a pályázatot. A tényleges munkát azonban csak márciusban tudtam elkezdeni, ugyanis számos feladatot kellett még előtte befejeznem – fogalmazott Oláh Patrik, hozzátéve: – Maga a kiírás is félelmetes volt számomra, hiszen tisztában voltam azzal, hogy ha nyer a pályaművem, akkor a zeneirodalom egyik legjobb darabjával fogják azt együtt emlegetni. Ez pedig nem más, mint Bartók Béla Táncszvitje, ami 1923-ban, Buda, Óbuda és Pest egyesítésének félévszázados jubileuma alkalmából készült.

Mint mondta, nagy kihívás volt számára a pályázat, hiszen nehéz jó darabot írni zenekarra, főleg ilyen rövid idő alatt. A feladatra azonban már tavaly készült, rengeteg kutatást végzett a Táncszvit kapcsán. – Az esélytelenek nyugalmával kezdtem el megírni a darabot, mivel szinte lehetetlen másfél hónap alatt elkészülni egy nagy zenekari darabbal. Napi 12-16 óra munkával azonban sikerült. Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy a zsűri végül az én pályaművemet hirdette ki győztesként. Hozzátette: az ősbemutató szeptember 2-án lesz a Hősök terén, addig sehol sem lehet hallani a zeneművet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában