Zeneművészet

2022.11.23. 17:28

Oláh Patrik salgótarjáni zeneszerző átvette a Junior Príma Díjat

A Junior Prima Díjat magyar zeneművészet kategóriában november 22-én adták át a MOM Kulturális Központban. A tíz díjazott között van Oláh Patrik is.

Nool

Oláh Patrik Junior Prima Díjat vehetett át hétfőn este Budapesten

Forrás: Nool.hu

Fotó: Beküldött

A salgótarjáni zeneszerző több országos- és nemzetközi versenyen ért el szép eredményt, elkötelezett terjesztője az autentikus cigányzenének. A 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson bemutatatták a zenetörténet első lovári nyelvű miséjét is, amit ő írt.

Tizenötödik alkalommal vehették át a hazai zeneművészet legkiemelkedőbb fiatal tehetségei a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategória elismeréseit november 22-én. Az MVM a szakmai elismerésen kívül kétmillió forinttal támogatja a tíz díjazott harminc év alatti zeneművészt – írja portálunknak eljuttatott közleményében a cégcsoport. 

Az MVM számára kiemelkedő fontosságú a fiatal tehetségek támogatása, valamint a kulturális értékek ápolása és erősítése. Minden évben 10 fiatal művész kapja meg, így a 15 év során összesen 150 kimagasló tehetséget ismertek el a díjjal, akik már több mint 1500 rangos díjat nyertek nemzetközi zenei versenyeken. Sokan közülük mára a világ legjelentősebb hangversenytermeiben lépnek fel – írják.

Oláh Patrik Junior Prima Díja
A tíz díjazott a MOM Művelődési Központban tartott ünnepségen
Fotós: Beküldött / Forrás: Nool.hu

Idén Eszenyi Zsombor klarinétművész, Fröschl Éva Lilla kürtművész, Hartmann Domonkos Péter csellóművész, Hontvári Gábor karmester, Horváth Balázs jazz-zongoraművész, Oláh Patrik zeneszerző, Pellet Sebestyén zongoraművész, Rozsonits Ildikó zongoraművész, Tabajdi Ádám orgonaművész és Tuznik Natália operaénekes vehette át a fejenként kétmillió forint támogatással járó Junior Prima Díjat.

– A hazai zeneművészet egyik legnagyobb presztízsű elismerése a Junior Prima Díj, mely valóságos ugródeszka a fiatalok számára. A díj inspirál, egyben hatalmas támogatást nyújt a tehetségek zeneművészeti kibontakozásában. Az MVM Csoportnak mindig is kiemelten fontos volt azok támogatása, akik tudásukkal és tehetségükkel járulnak hozzá a magyar kultúra terjesztéséhez és népszerűsítéséhez. Ezért is állunk a Junior Prima Díj zeneművészeti kategóriája mögött már tizenöt éve – mondta az átadón dr. Juhász Edit, az MVM Zrt. átalános és jogi vezérigazgató-helyettese.

A Junior Prima Díj zsűrijébe minden évben a legrangosabb magyar zeneművészeti szaktekintélyeket kérik fel. A kuratórium tagjaként a döntésben még részt vehetett a nemrég elhunyt Szakcsi Lakatos Béla Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész, zeneszerző, a Nemzet Művésze, érdemes művész is, aki pótolhatatlan nemzeti és művészeti értékével, tudásával járult hozzá a tehetségek kiválasztásához.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában