Örökségnapok

2023.09.05. 13:41

Két nógrádi helyszínen is bemutatják kulturális örökségeinket

A 36 éves múltra visszatekintő Kulturális Örökség Napjai eseménysorozat keretében az Ipolytarnóci Ősmaradványokhoz, valamint a tari Buddha Parkba is várják majd jövő hétvégén az érdeklődőket.

Angyal Eszter

Az 1984-ben fogalmazódott meg Franciaországban az a gondolat, hogy egy hétvégére tegyék hozzáférhetővé, ingyenesen megtekinthetővé az emlékhelyeket és műemlékeket a nyilvánosság számára. 1991-ben az Európa Tanács elindította Európai Örökség Napok rendezvénysorozatát és a tagországokat is felszólította, hogy saját programokat szervezve csatlakozzanak az eseménysorozathoz, melynek jelentősége az elmúlt évek során egyre csak emelkedik. 

Az Európai Örökség Napok mára egyben eszköz is lett annak érdekében, hogy minél szélesebb körrel megismertessék a sajátunk és más közösségek kulturális örökségeit, illetve felhívják a figyelmet annak megőrzésére és védelmére, továbbá, hogy az emberek általa megismerjék és megértsék egymást, még a nyelvi és kulturális különbözőségek ellenére is – tudtuk meg a Kulturális Örökség Napjai eseménysorozat weboldalán olvasható információkból. 

Nógrád vármegyében két helyszín, az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület és a tari Kőrösi Csoma Sándor Emlékpark csatlakozott az ünnepi hétvégéhez, így szeptember 16-án és 17-én mindkét helyszín nyitva áll majd a látogatók előtt, emellett Ipolytarnócon vezetett túrákkal, míg a Buddha Parkban épületvezetésekkel várnak majd mindenkit. 

Lehetőségek az Ősvilági Pompeji-ben:

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület 1944 óta védett Miocén Parkja előzetes regisztráció után fogadja majd vendégeit a 17 millió éves megkövült famatuzsálem maradványait 1866 óta óvó védőpince térségében. A világhírű geológiai tanösvény 9 és 16 óra között lesz látogatható, az előre bejelentkezetteknek a területen tartózkodás, az Ősfenyő Belépő fogadóépület interaktív kiállításainak, a Bükkábrányi fák védőépületének és a Miocén Erdő arborétumának megtekintése lesz ingyenes.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület egyik bemutató csarnokában a világ legnagyobb ismert, megkövesedett óriásfenyőjét is megtekinthetik majd
Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület egyik bemutató csarnokában a világ legnagyobb ismert, megkövesedett óriásfenyőjét is megtekinthetik majd 
Fotó: Jászai Csaba / Forrás: MTI

A szeptember 16-i tárlatvezetések témája az alsó miocén földtörténeti kor eseményeire utaló építészeti megoldások szimbolikája és a fogadóépületi kiállítások és a szlovák-magyar, palóc kötődésű Novohrad - Nógrád UNESCO Globális Geopark látogatóhelyeinek ismertetése lesz. Szeptember 17-én pedig kitérnek a miocén ősvilág maradványaira és a hozzájuk fűződő mítoszokra, sőt, a miocén erdő arborétumában is kalandozhatnak majd.

Lelki megtisztulás a Buddha Parkban

A Taron található Kőrösi Csoma Sándor Emlékparkban megtekinthetik az érdeklődők  a XIV. Dalai Láma által felszent Béke Sztupát, amelyet a béke, a boldogság és a jólét megteremtésére, megszilárdítására építtetett a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség, Kőrösi Csoma halálának 150. évfordulója alkalmából. 

A Kőrösi Csoma Sándor Béke Sztupa is látható lesz az ünnepi hétvége keretében
A Kőrösi Csoma Sándor Béke Sztupa is látható lesz az ünnepi hétvége keretében
Forrás: oroksegnapok.gov.hu

A Kulturális Örökség Napjai eseménysorozat keretében a Kőrösi Csoma Sándor életútját bemutató állandó kiállítást is megnézhetik, de a Szabadító Buddha Anya Templom, a Szkíta Templom, a Milarepa barlang és a többi kiállító pavilon is megtekinthető lesz. Szeptember 16-án és 17-én, 10 óra és 16 óra között óránként csoportos vezetés indul majd, de az épületek egyénileg is látogathatók lesznek az ünnepi hétvégén. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában