Nool.hu podcast

2023.09.30. 06:58

Egyszer volt, hol nem volt: erőt meríthetnek a mesékből a nógrádi családok (podcast)

2005 óta szeptember 30-án ünnepeljük A magyar népmese napját. Ha máskor nem is, legalább ezen a napon álljunk meg pár percre, legyünk újra gyerekek és olvassunk el egy mesét! Számos jótékony hatása van ugyanis felnőttre és gyermekre egyaránt...

Angyal Eszter

A magyar népmese napjának apropóján beszélgettünk Molnár Évával, a Balassi Bálint Könyvtár igazgatójával

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Hol volt, hol nem volt, még az Óperenciás-tengeren is túl, ott, ahol a kurta farkú malac túr...  1859. szeptember 30-án születetett Benedek Elek, a magyar irodalmi élet egyik legnagyobbja, akit sokan csak az ország "nagy mesemondójaként" emlegetnek máig. Az ő születésének napjához kötik hazánkban 2005 óta A magyar népmese napját, melynek célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind pedig más népek meséi felé.

A mesék ugyanis amellett, hogy sok esetben gyógyító erővel bírnak, bizony szórakoztató és tanító célzattal is használhatjuk őket. Sok kisgyermekes családban az esti lefekvéshez kapcsolódó rituálé része a mesélés, azonban sajnos akadnak olyan családok is, ahol nincs jelen ez a szokás. Fontos lenne pedig, hiszen sokan nem is gondolják, de a mesemondás nagyon fontos szerepet tölt be a gyermekek fejlődésében, épp ezért nem is szabadna ezt elhanyagolni. A hazai irodalmi élet megannyi meseíróval és költővel, illetve végtelen számú szebbnél szebb történettel büszkélkedhet, van tehát miből válogatni. És fontos is lenne válogatni, így hírportálunk olvasóit is arra buzdítjuk, hogy akár a fiatalabb, akár az idősebb generációhoz tartoznak, akár van kisgyermek a családban, akár nincs, olvassanak ma el egy mesét, s repüljenek vissza egy kicsit a saját gyermekkorukba...

A Hír FM és a Nool.hu legutóbbi közös műsorában Molnár Évával, a salgótarjáni székhelyű Balassi Bálint Könyvtár igazgatónőjével beszélgettünk a mese szerepéről és fontosságáról, a legnagyobb magyar meseírókról, a történetekben megjelenő legjellemzőbb motívumokról, valamint arról, hogy miért ennyire nélkülözhetetlen a meseolvasás és -hallgatás. Tartsanak velünk!

A hét közepén a salgótarjáni meseíróval, Nívelt Ágotával beszélgettünk, aki élete legnagyobb álmát valósította meg azzal, hogy elkezdett meséket írni:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában