Nool.hu podcast

2023.09.27. 17:20

Varázslatos történetek ölelésében lelt rá a boldogságra a salgótarjáni meseíró (podcast)

Bár hivatalos foglalkozásának a műszaki pályát választotta, a gondolataiban időről időre megfogalmazódó történetek mindig az írásra ösztönözték Nívelt Ágotát, aki hét éve veti papírra aktívan meséit és novelláit. Bár szerényen vall magáról, történeteiben kétségtelenül ott rejtőznek a valódi értékek, sőt, a tehetség is.

Angyal Eszter

Nívelt Ágota régóta dédelgetett álmát teljesítette be azzal, hogy hét éve elkezdett meséket írni

Forrás: Nool

Fotó: Angyal Eszter

A salgótarjáni meseíró, Nívelt Ágota kamaszkora óta kacérkodott az írás gondolatával. Kezdetben gyermekverseket írt, majd felnőttként úgy alakult az élete, hogy átmeneti időre távolabb sodródott az irodalomtól. 2016-ban tért vissza az íráshoz, s ekkor már a verseket felváltották a mesék. Blogot indított Tarkatinta néven, ahová az elmúlt évek során több novellája és egy kisregénye is felkerült, melyek részben kitalált történetek, részben azonban valóságalapjuk is akad, egy azonban mindig közös bennük: gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt szólnak.

Legelső műve A kurta lábú kiscica meséje volt, ami egy rossz álom eredményéből született meg és a meskete.hu oldalon publikálta, ahol ugyancsak több meséje fellelhető. A gondolataiban megszülető történeteket előfordul, hogy hetekre félreteszi érni, s talán ez a sajátos technikája vezeti el mindig odáig, hogy végül igazán maradandó értéket adjon ki a kezei közül. Meséihez, novelláihoz megannyi forrásból merít ihletet, családja véleménye pedig rendkívül sokat jelent számára.

Minden gyermeknek van egy álma. Vagy kettő. Vagy végtelen sok. És megesik, hogy az álmokat, vagy azok valamelyikét évekig dédelgeti az ember. Az én legnagyobb álmom az írás volt. Jó sokáig vártam vele, de végre eljutottam abba az életszakaszba, amikor már megtehetem, írhatok. Nagymamaként legkedvesebb tevékenység számomra a mesék szövése. Mérnökként élvezem a történetek építését, és örök ifjúként a gyermekkori világom hangulatának felidézése ad végtelen sok boldogságot a számomra. Szeretném, ha ezek a színek, hangulatok és érzelmek eljutnának minden mesét kedvelő kisgyermekhez, és hasonló élmény volna a számukra, mint nekem, aki "papírra vetettem" őket

– fogalmaz magával kapcsolatban a meskete.hu-n. Nívelt Ágota az írás és olvasás iránti szeretetéről, valamint arról is mesélt a Hír FM és a Nool.hu közös műsorában, hogy milyen úton jutott el a meséi megszületéséig. Tartsanak velünk és ismerjék meg a salgótarjáni meseíró, Nívelt Ágota történetét:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában