Váltás

2023.07.08. 10:05

Nincs ok az aggodalomra! – továbbra is biztosított a salgótarjáni színház tevékenysége

Mint korábban arról beszámoltunk: a közelmúltban a Zenthe Ferenc Színház igazgatója – aki több mint tíz esztendőn át sikeresen vezette a teátrumot – benyújtotta lemondását, amelyet a város közgyűlése a minapi ülésén elfogadott. A testület egyszersmind megbízta Susán Ferenc eddigi produkciós igazgatót – akinek elévülhetetlen érdemei vannak a színház létrejöttében, eredményeiben – hogy december 31-éig álljon a közösség élén, természetesen szorosan együttműködve Sándor Zoltán művészeti vezetővel és Cene Katalin gazdasági igazgatóval.

Csongrády Béla

Susán Ferenc (balra), Cene Katalin és Sándor Zoltán elszántak a színház jövőjének a biztosításában

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A testületi döntést követően beszélgettünk a teátrumot vezető három szakemberrel, akik egybecsengően fogalmazták meg a társulat közelebbi és távolabbi jövőjével kapcsolatos gondolataikat. Kiemelték, hogy őket személy szerint, de a társulat egészét is váratlanul érte, meglepte Simon Lajos döntése, de – mint ezúttal is kiderült – örvendetes, hogy sokan szeretnek itt dolgozni s ennek a gyorsan lezajlott folyamatnak a tudomásul vételével továbbra is csapatként kívánnak együtt munkálkodni a Zenthe eddigi népszínházi jellegének megőrzésén, megerősítésén, s megtesznek mindent az egy tagozatos prózai színház működéséhez szükséges feltételek biztosítása érdekében.

A művészileg igényes, speciális feladatokat elsősorban a kamaraszínházi keretek között kívánják megoldani, s fejlesztik a felolvasószínházi produkciókat is. Tevékenységük centrumában értelemszerűen továbbra is a város színházat szerető közönségének színvonalas kiszolgálása áll, de nem mondanak le a megyében és azon kívüli vendégszereplések – alkalmasint az országhatárokat átlépő – sorozatáról sem.

Terveik szerint – amelynek részleteiről egy újabb, nem távoli jövőben összehívandó társulati ülésen fognak részletes tájékoztatást adni – az ősszel kezdődő évadban nyolc bemutatót tartanak, ebből négy színháztermi, négy pedig felolvasószínházi jellegű. Különleges produkciókat jelent, hogy két darabot mindkét formában színre visznek. A jelenlegi helyzetben nagyon nagy segítséget jelent a közgyűlés által megszavazott támogatás. Ugyanakkor, mint manapság az összes munkahelyen, így a színházban is még jobban kell törekedni a takarékos, racionális gazdálkodásra, amelynek minden területen lesznek megoldandó teendői. Valamelyest azonban kénytelenek lesznek majd a jegyek és a bérletek árát is emelni. Az mindenesetre biztató, hogy a színház gazdálkodásban már érzékelhető a korábban elindult racionalizálási folyamat, amelynek célja a likviditás helyreállítása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában