muzsika

2021.02.20. 14:50

Zeneszerzőként is bizonyította tehetségét a fiatal salgótarjáni zenész

Oláh Patrik Gergő több országos- és nemzetközi versenyeredményt tudhat magáénak, elkötelezett terjesztője az autentikus cigányzenének. A Salgótarjánból indult zeneszerzőhöz köthető a 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson bemutatandó, a zenetörténet első lovári nyelvű miséjének megírása is.

Palchuber Kinga

– A salgótarjáni Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskolában sajátította el a zenei alapismereteket. Sokat jelentettek önnek ezek az évek?

– Kisfiúként zongorázni szerettem volna, azonban a zeneiskolában nem volt hely a szakon, így hegedülni kezdtem Becze Lajosnénál. A tanárnő szerettette meg velem igazán a zenét, imádtam az óráit. Később Tóth Tiborhoz kerültem, akinek hála legyőztem a lámpalázamat és sokat koncerteztem nagyobb közönség előtt. Kettejük munkája motivált arra, hogy a továbbtanulás is a zene körül forogjon.

– A családjától sem áll távol a zene iránti szeretet…

– Az unokatestvéreimet sokszor hallottam vonós hangszeren játszani, mielőtt elkezdtem a hivatalos zenei tanulmányaimat, de a nagypapám is autodidakta módon húzta a dalokat.

– Emlékszik még, hol lépett először a közönség elé?

– A Salgótarjáni Szimfonikus Zenekar tagjaként nagyközönség előtt először a József Attila Művelődési Központban mutatkoztam be, amikor is Csajkovszkij b-moll zongoraversenyét adtuk elő. Ez máig felejthetetlen pillanat.

Nemcsak a komolyzenében jártas, a zeneszerző a technót is szereti
Fotó: H.M. / NMH

– Mikor született meg az első önálló szerzeménye?

– Általános iskolás voltam, amikor már néhány „amatőr” művet komponáltam. Tizennégy évesen az egyik barátom ballagásán adtuk elő először az egyik saját szerzeményemet, de az első igazi munkámat – amire büszkén gondolok vissza – a pesti konzervatóriumban írtam a Sugár Rezső Zeneszerzőversenyre.

– Mi eddig a legmeghatározóbb élménye zeneszerzőként?

– Nagyon meghatározó a zeneszerzői pályámon, hogy felkértek a zenetörténet első lovári nyelvű miséjének a megírására, amely – a tervek szerint – idén az Eucharisztikus Világkongresszuson is felcsendülhet a pápa jelenlétében.

– A Váczi jelenlegi vezetése az elmúlt esztendőkben nagy sikerrel élesztette újra a hagyományt, hogy ünnepi koncerttel emlékszik vissza az első tanítási napra. A közelmúltban e jeles alkalomra négy, nógrádi Junior Prima Díjasnak írt egy teljesen új kompozíciót, Jó palócok címmel. Mi ihlette a munkában?

– Erre az alkalomra egy olyan crossover darab megírása volt a célom, ami kötődik a koncert fellépőihez, a helyi közönséghez és hozzám is. A darab próbálja a magyar népzene és a komolyzene fúziójának színes hangszíntára segítségével a felhasznált népdalok mélyebb jelentését kifejezni. A mű megírásához a Palócföldön gyűjtött népdalokat használtam fel. Nagyon profi volt a csapat, óriási élmény volt élőben is hallgatni őket… Bár a járványhelyzet miatt csak távkoncerten volt lehetőség a bemutatkozásra, de példaértékűnek a zeneiskola próbálkozása annak érdekében, hogy a salgótarjániak odahaza is zenei élményben részesüljenek.

– E művel azt is üzeni: jó nógrádinak lenni. Mit jelent önnek ez a megye?

– Minden felkérésnek örülök, de a szülővárosomba visszatérni mindig nosztalgikus érzés. Olyan pályát választottam, amivel Nógrád megyében nem tudnék elhelyezkedni, de mindig jó érzés visszatérni oda, ahol minden elkezdődött. Itt itthon vagyok!

– Hogyan telt a tavalyi év?

– Mint mindenki a zeneiparban, én is megéreztem a koronavírus-járvány hatását. Szinte minden tervezett, és régóta várt koncertem elmaradt, sőt a Sziget Fesztiválon sem tudtam kibontakoztatni a szervezői munkámat. Utóbbi mindig nagy élmény számomra, két éve például több mint 45 ezer ember előtt hegedülhettem a Napszínpadon. Hiányzik már, hogy újra pörögjön az élet!

– Mi lenne álmai munkája?

– Koncertszervezőként szívesen dolgoznék hosszútávon, de ha Amerikában klasszikus zeneszerzőként vagy dupstep DJ-ként befutnék, az hihetetlen lenne!

– Mik a tervek?

– Bízom benne, hogy idén sikerül bepótolni az elmaradt koncerteket, de nemzetközi versenyekre is szeretnék eljutni. Tavaly zeneileg kicsit befelé fordultam, de 2021-nek újult erővel és reményekkel telve indultam neki.

Számos zenei versenyen szerepelt már eredményesen

Oláh Patrik Gergő a salgótarjáni zeneiskola után a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnáziumban folytatta zenei tanulmányait, jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem példás hallgatója. Régebben a pénzügyi terület is érdekelte, egy évig tanácsadóként dolgozott. A fiatal zeneszerző a Budavári Beethoven Zeneszerzőversenyen már több alkalommal ért el szép eredményt, de a Sziget Fesztiválon is bemutatkozott már zeneszerzőként, zenészként és szervezőként. Több országos- és nemzetközi versenyeredményt tudhat magáénak. A Zeneakadémia első éves hallgatójaként megosztott első helyet szerzett az I. Budavári Beethoven Zeneszerzőversenyen, de a mesterhallgatók háziversenyén is a dobogó tetejére állhatott. A klasszikus zene mellett a dupstep és a technózene nagy rajongója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában