Művészet

2023.04.14. 10:16

Méltó film készült a somosi festőművész A kereszten című alkotásáról (videó)

Lassan éppen egy esztendeje lesz, hogy 2022. április 24-én – a bérmálás szentségének felvételnapján – Marton Zsolt váci megyéspüspök a Kisboldogasszony főplébánia-templomban megáldotta Földi Péter Kossuth- és Prima Primissima díjas festő, a Nemzet Művésze A kereszten című művét. Az impozáns alkotás készítésének folyamatáról, az alkotás jellemzőiről, mondandójáról Shah Timor, a Dornyay Béla Múzeum munkatársa készített filmet, amelyet az érdeklődők egy sorozat részeként láthattak az intézményben.

Csongrády Béla

Shah Timor, az alkotás készítője, dr. Shah Gabriella, a múzeum igazgatója és Varga András esperesplébános a filmbemutatón beszélgettek az érdekességekről

Forrás: Nool

Sokan tudatában vannak annak, hogy az elmúlt évek során Shah Timor értékesebbnél értékesebb filmet forgatott jelentős Nógrád megyei művészekről, helyszínekről, épületekről, köztük templomokról. E sorozatnak már a korábbi Földemlékekben is volt főszereplője a Somoskőújfaluban élő, rangos díjakkal elismert festőművész, Földi Péter

Annak speciális – mondhatni szakrális – oka van, hogy ismételten a megyében egyetlen Nemzet Művészéről készült film Shah Timor kamerája által. Pontosabban nem is róla, hanem életművének egy kiemelkedő alkotásáról, A kereszten című művéről. 

A Gaál István Egyesület és a Dornyay Béla Múzeum nevében Mustóné Krajcsi Mónika kulturális menedzser köszöntötte a filmbemutatón megjelenteket. Bejelentette, hogy családi problémák miatt Földi Péter nem tudott eleget tenni a felkérésnek. 

Megjelent viszont Varga András esperesplébános, aki rendkívül fontos információkkal járult hozzá a vetítés élményéhez. Az atya elmondta, hogy 2005 óta zajlott a Kisboldogasszony-templom sok millió forintba került teljes felújítása, kívülről és belülről való rendbetétele. 

Az utóbbi folyamat során fogalmazódott meg a gondolat, hogy Bátki József főoltára és Bóna Kovács Károly ugyancsak Isten dicsőségére készült múlt századi freskói mellé érdemes lenne egy jelenkori művész által gazdagítani a templom belterét. Ezen ötlet nyomán kérték fel Földi Pétert egy korpusz megalkotására. A művészt meglepte az ajánlat, de aztán nekilátott e szép feladat megvalósításához, amely mintegy két és fél esztendeig tartott. 

Mint a festőművész a filmben is elmondta, ez volt életében az első olyan munka, amelyet megbízás alapján, de saját adományként készített. Mint ugyancsak látható a felvételeken, nagyon sokat gondolkodott már a koncepción, a számolatlanul sok vázlatrajzon is. Először Krisztus megfeszített alakját, karakterét igyekezett megformálni különös tekintettel a szemére, szelíd tekintetére és a kezére. Mindkettőnek alapfunkciója van az őt támadóval szembeni küzdelemben és a jó emberekhez való biztató viszonyban. 

Shah Timor filmje végigkísérhette az alkotás folyamatát, a színek, tónusok kiválasztását, a mondandó kifejeződését szolgáló vonalak, formák megszületését, sőt tanúja lehetett annak a bemutatónak is, amely keretében Földi Péter értelmezte, kommentálta nemcsak Krisztus és az őt keresztre feszítők, hanem Jézus és a vele mindenkoron szembenéző hívek viszonyát is. Elmondta, hogy nemegyszer festett már szakrális témájú műveket, de egyik sem jelentett ekkora kihívást számára. Arra hívta fel a figyelmet, hogy Krisztus egyik kezével mutatja az utat, s bár egy vércsepp is megjelenik a lábán, a korpusz egyértelműen az életre szavaz. 

Ez hangsúlyozódott Marton Zsolt püspök avatóbeszédében, áldást osztó szövegében is, amely természetesen ugyancsak része a nagy értékű dokumentumfilmnek. A múzeumi bemutatón Varga atya is megerősítette, hogy érzése szerint ez a tanúságtevő, a brutalitással szembeszálló Krisztus mindig rá is néz, hívogatja a jó útra. 

Shah Timor arról beszélt, hogy az évek során milyen szoros emberi és alkotói kapcsolatba sikerült kerülnie Földi Péterrel. Úgy érzi, hogy beszélgetéseik, forgatásaik alkalmával sokat tanult tőle. 

A műtörténész is megírta véleményét
Földi Péter értelemszerűen szakrális szellemiségű korpusza is igazolja H. Szilasi Ágota műtörténész találó fogalmazását a Földi című album bevezető tanulmányában, amikor a következőket írta műveiről: Festményeinek lényegévé a kozmikus és a szellemi fény, tehát maga az élet és annak féltése válik… Így lesz művészetén keresztül maga is fényhozóvá, kapcsolatteremtővé, élethordozóvá olyanná, aki ha úgy tetszik – csakúgy, mint mi, emberek mindannyian – „csillaganyagból” született. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában