Expozíció

2023.02.24. 09:27

Háromszáz méter mélyen forgatott a salgótarjáni barlangász

A 71. életévében járó Buda László széles körben ismert személyiség szülővárosában: három területen végzett munkája tette azzá.

Cs. B.

Buda László

Forrás: Beküldött fotó

Sokáig a múzeum főfoglalkozású fotósaként dolgozott, de a fényképészet nála mindig többet jelentett megélhetési forrásnál. Számos önálló és csoportos kiállításon bizonyította átlagon felüli hozzáértését, kreativitását. Azt is tudni lehet róla, hogy az európai magas csúcsok meghódításának szerelmese, és hegymászóként is mindig feszegette képessége határait. Ugyancsak úgymond hobbija a szintén nem kevés veszéllyel járó barlangászat. 

Nos, a minap a Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület klubnapján ez utóbbi tevékenységével összefüggésben mutatta be Háromszáz méter mélyen a föld alatt című, mintegy másfél évtizeddel ezelőtt, a Vecsembükki-zsombolyban készült dokumentumfilmjét. A laikusok számára hihetetlen képsorokat lehetett látni, arról a kemény megpróbáltatásokkal, szakmai kihívásokkal teli útról, jelesül ereszkedésről, amelyet kollégájával – a vetítésen ugyancsak jelen volt –, Manga Mihály neves barlangásszal teljesítettek annak érdekében, hogy egy átlagos emberi test méretének megfelelő szűkösségű nyíláson eljussanak a barlang mélyére, s onnan egészségesen vissza is térjenek. 

Számukra ez csak az egyik erőpróba volt a sok közül, a nézőknek azonban különleges élményt jelentett szembesülni a rendkívüli nehézségek legyőzésének egyik sikeres kísérletével és megszemlélni néhány, az akció során használt eszközt.

 

Címkék#barlangász

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában