Kultúra napja

2023.01.23. 15:11

Lovag lett a palóc néprajzkutató és az őrhalmi előadóművész (videó)

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány 1998-ban alapította a Kultúra lovagja címet, melyet azóta minden évben a magyar kultúra napja alkalmából, ünnepélyes keretek között adnak át. Szombaton a budapesti Stefánia-palotában az ipolybalogi Lőrincz Sarolta Aranka nyugalmazott óvónő, palóc néprajzkutató és az őrhalmi László Péter előadóművész is elismerést vehetett át.

E-L. Zs., H. H.

Elismerő címeket adtak át a hétvégi budapesti rendezvényen.

Forrás: a Falvak Kultúrájáért Alapítvány Facebook-oldala

A Magyar Kultúra Lovagja címet a Falvak Kultúrájáért Alapítvány a kultúra különböző területein huzamos ideje tevékenykedők elismerésére hívta életre. A kitüntetés a művészi alkotók tevékenysége mellett elismeri az irodalmi és a közművelődési teljesítményt is. Nick Ferenc, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány elnöke a határon túli magyar kultúra ápolása érdekében végzett életművéért Lőrincz Sarolta Arankának a Magyar Kultúra Lovagja címet adományozta.

Méltatásában elhangzott, hogy Lőrincz Sarolta Aranka palóc néprajzkutató, aki a viselet őrzésének fontosságára tanít. Előadásait versekkel és palóc énekekkel színesíti. Az Örökség-serleg elismeréssel kitüntetett Bokréta népdalcsoport vezetője. Több könyve jelent meg, amelyet saját maga illusztrált. Történetein keresztül eleveníti fel a felvidéki magyarság sokszor gyötrelmes huszadik századi megpróbáltatásait. Rendszeresen publikál a felvidéki lapokban.

Ugyancsak a Magyar Kultúra Lovagjává avatták az Őrhalomban élő előadóművészt, László Pétert. Az előadóművésszel gyakran találkozhatunk a különböző rendezvényeken. Rendszeresen fellép a nemzeti ünnepekhez és egyéb kiemelkedő alkalmakhoz kötődő eseményeken, főként a Tormay Cecile Irodalmi és Történelmi Társaság tagjainak társaságában az Ipoly-völgy településein, így például a trianoni békediktátum évfordulójához kapcsolódó műsorokon. 

Legutóbb a doni katasztrófa  emléknapján láthattuk-hallhattuk őt az őrhalmi római katolikus templom előtti téren. A kiváló orgánumú férfiú a szavalatoknál elsősorban a hazafias tárgyú költeményeket kedveli, előszeretettel mondja például Gyóni Gézának az első világháború lövészárkában született verseit, Sajó Sándor vagy Reményik Sándor alkotásait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában