Elismerés

2022.12.09. 11:16

Küldetésének tekinti a szlovák hagyományok gyűjtését, őrzését a Nógrádi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke

Debreceniné Králik Tünde, a Nógrádi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a Nógrád Megyei Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat és a Nógrádi és Hevesi Szlovákok Egyesülete által a közelmúltban megrendezett regionális napon díjat vehetett át többek között a szokások gyűjtéséért, feldolgozásáért, az Orgona Gyermek Hagyományőrző Klub és néptánccsoport megszervezéséért. Debreceniné Králik Tündével a közel három évtizedes munkásságáról beszélgettünk.

Lászlók Judit

Debreceniné Králik Tünde (balra) átveszi a Nemzetiségünkért, Hagyományápolásunkért díjat Nedeliczki Teréztől, az egyesület elnökétől

Forrás: Nool

Fotó: H.Cs.

– Hogyan vált ilyen fontossá önnek a hagyományőrzés? 
– Dédszüleim betelepített szlovákok voltak, így kerültek Nógrádra. Mindig szlovákul beszéltek hozzám. Később az iskolában is tanultam a nyelvet. Hozzáteszem, már gyermekként is nagyon szerettem a különféle kézműveskedést, köztük a varrást, így ezen az irányon folytattam tovább a tanulmányaimat is. Aztán 1996-tól tanítottam néptáncot és népdalt a helyi gyermekeknek. Majd egy hosszú betegséget követően, némi kihagyás után felnőttnéptáncot is. Emellett már 1995-től gyűjtöm és őrzöm a hagyományokat. Sajnos, manapság néptáncot már nem tanítok, de a szlovák nemzetiségi önkormányzat támogatásával zajlik néptáncoktatás a faluban az alsó tagozatosak számára. A hagyományőrzés pedig azért ilyen fontos számomra, mert nem szeretném, ha feledésbe merülne a népviseletünk, a néptáncunk és a szokásaink. 

Debreceniné Králik Tünde büszke arra, hogy a gyermekei után az unokái is őrzik a hagyományokat
Debreceniné Králik Tünde büszke arra, hogy a gyermekei után az unokái is őrzik a hagyományokat
Forrás: Beküldött

– Közel három évtizedes múltra tekint vissza a szokások gyűjtéséért, feldolgozásáért végzett munkája. Hogyan készülnek az erről szóló kiadványai? 
– Jelenleg a hatodik könyvnél tartunk. Ezekben többnyire összegyűjtjük, majd Végh József helytörténész segítségével feldolgozzuk a hagyományainkat. Megörökítettük már a nógrádi lakodalmast, a gasztronómiát, a tollfosztást, a szüreti mulatságot, valamint az élő betlehemezést is. Utóbbi nagyon különleges számunkra, hiszen a mai napig járunk betlehemezni. Többször részt vettünk Debrecenben a nemzetközi betlehemes találkozón, amelyen több díjat is elnyertünk. Ezenfelül törekszünk arra, hogy minden nógrádi háztartásba kerüljön legalább egy példány a könyvekből. 

– Mikor és milyen célokkal hozta létre az Orgona Gyermek Hagyományőrző Klub és néptánccsoportot és a Nógrád Szíve Hagyományőrző Baráti Kört? 
– Az Orgona Gyermek Hagyományőrző Klub és néptánccsoportot még 1995-ben hoztam létre, azzal a céllal, hogy gyermekeim, illetve mindenki, aki szeretné, az megismerhesse a hagyományainkat. Sajnos, ahogy említettem, a betegségem miatt ez a csoport végül 2000-ben megszűnt. Azonban 2010-ben létrejött a Nógrád Szíve Hagyományőrző Baráti Kör, és még ugyanabban az évben megalakult a településen a szlovák nemzetiségi önkormányzat. Azóta is mindkettőnek én vagyok a vezetője. A hagyományőrzési feladatokat pedig közösen látjuk el. 

– Mit tart a legfontosabb feladatának a Nógrádi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnökeként? 
– Mottónk: „Segíts, hogy a feledés homálya ne rabolja el tőlünk régi hagyományaink és múltunk tengernyi emlékét. Hiszen a múlt nélkül nincs jelen és nincs jövő!” Szlovákul: Naše heslo: Poď pomôcť, aby sa naša minulosť nezmizla. Nenechajme, aby sa zabudla naša kultúra, naše tradície. Keď nebudeme neprestajne chrániť naše hodnoty a nebudeme sa o ne starať, nebudeme mať ani prítomnosť, ani budúcnosť. 
Éppen ezért a legfontosabbnak azt tartom, hogy a következő generációknak átadjuk tót hagyományainkat, szokásainkat és anyanyelvünket. 

– Mit jelent az ön számára a nemrégiben átvett Nemzetiségünkért, Hagyományápolásunkért díj? 
– Korábban kaptam már elismerést az előző önkormányzati vezetőségtől, de igazán ezzel a díjjal ismerték el először a munkásságomat. Ennek számomra eszmei értéke van, és azt jelenti, hogy nem hiába dolgoztam ennyi éven át. Emellett megerősít abban, hogy jó úton járok, ne hagyjam abba. Külön örömmel tölt el, hogy ezzel is öregbíthetem községünk hírnevét. 

Gyűjtésekre koncentrál, szakkört és kiállítást szervez
A jövőre vonatkozó terveit illetően Debreceniné Králik Tünde elmondta, hogy a község önkormányzatával együttműködve folytatná munkáját.
– Szeretném még összegyűjteni azokat a hagyományokat, szokásokat amik eddig kimaradtak. Ehhez igyekszünk pályázati támogatást is igénybe venni. De legfőképpen a gyűjtésre kívánok koncentrálni, ugyanis az utolsó időben vagyunk, és már alig akad olyan ember, aki még mesélhet a régi dolgokról. Emellett jelenleg hímző és varró szakkört is tartok. A helyi lakosok munkáiból pedig hímzéskiállítást is szerveztünk a szlovák nemzetiségi önkormányzat székhelyén. Az egyesületünk nemrégiben pályázati forrásból szerezhette be a kiállításhoz szükséges bútorokat. Terveink szerint a tárlat negyedévente változik majd és a helyi lakosok munkáit mutatja be. Ezenkívül szeretnék szorosabb együttműködésre törekedni az önkormányzattal. Amit pedig az egészségügyi állapotom már nem enged meg, annak az ügyét igyekszem majd támogatni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában