Határok nélkül

2022.11.20. 14:52

Több díjat is átadtak a regionális szlovák napon Salgótarjánban

A József Attila Művelődési Központ színháztermében megtartott szombati rendezvény a magyarországi szlovákság mindkét nyelven elénekelt himnuszával kezdődött. A rendezvényen díjakat is átnyújtottak, de egy érdekes bejelentés is elhangzott.

Cs.B.

Többen is elismeréseket vehettek át

Forrás: Nool

Fotó: H.Cs.

A Nógrád Megyei Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, a Nógrádi és Hevesi Szlovákok Egyesülete által tizennyolcadszor megrendezett regionális napot dr. Egyedné Baránek Ruzsenka, a Magyarországi Szlovákok Szövetségének elnöke nyitotta meg. 

Elmondta, hogy éppen negyven éve érkezett Nógrádba és a családi kötődéseken túl a szlovák anyanyelvű társai körében szerzett kedvező tapasztalatok marasztalták itt. Abban a reményben adta át a szót a Nógrád Megyei és Salgótarjáni Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnökének, hogy a jövőben is az összefogás lesz a fő jellemzőjük. Dr. Egyed Ferdinánd köszöntőjében ugyancsak optimizmusának adott hangot a nehézségeken való felülemelkedést illetően.

A következőkben dr. Egyed Ferdinánd – a Vanyarcban élő Nedeliczki Teréz, a Nógrád-Heves Megyei Szlovákok Egyesületének elnöke és az ugyancsak vanyarci Komjáthi Andrásné megyei alelnök társaságában – adta át a Hugyecz Andrásné, Vanyarc néhai polgármestere, a szlovák kultúra ügyének kiemelkedő képviselője emlékére alapított, Nemzetiségünkért – Hagyományápolásunkért elnevezésű díjat, ismertetve az érintettek életútját, érdemeit.

Elsőként a 2020-as díjazottat – akinek akkor a pandémia miatt nem tudták átadni az elismerést – Pápainé Laczkovszki Zsuzsannát, az általa létrehozott Felsőpetényi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnökét szólították a színpadra. Szívügyének tekinti a gyermekek szlovák nyelvű oktatását, s kezdeményezője számos programnak.

A Bánki Mamákat is díjazták

Az idei egyik kitüntetést sajátos módon a Gyurcsó Istvánné, Hugyecz Ferencné és Ivanics Istvánné alkotta úgymond Bánki Mamák kapták. Mindhárman erősen kötődnek a hagyományokhoz és nyaranta kéz a kézben segítik a nemzetiségi fesztivál megrendezését. A másik ez évi díjat Debreceniné Králik Tünde, Nógrád község szlovák önkormányzatának elnöke vehette át többek között a szokások gyűjtéséért, feldolgozásáért, az Orgona Gyermek Hagyományőrző Klub és néptánccsoport megszervezéséért.

Bejelentést nyert, hogy napvilágot látott Bódi Györgyné dr. A salgótarjáni szlovákság története című, kétnyelvű könyve, amelyet Homoga József fotóművész ajánlott az érdeklődők figyelmébe. A regionális nemzetiségi nap zárásaként a Szlovákiából érkezett Detvani folklóregyüttes Új vendégek érkeztek címmel mutatta be egy úgynevezett fosztó tradícióit felelevenítő és már a karácsony hangulatába is bevezető nagy tetszést aratott műsorát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában