Folklór

2022.11.13. 15:30

Takarékos táncgálán tapsolt a tarjáni közönség a Nógrádnak +fotók

A folklór, a népzene iránt érdeklődők évek óta tudják, hogy december közepe táján a Nógrád Táncegyüttes ünnepváró gálaműsorral jelentkezik. Idén előbb léptek színpadra a takarékossági intézkedések miatt.

Csongrády Béla

A hagyományőrző gálát takarékossági okokból egy hónappal előbb tartották, a fellépőruhák sem készültek el

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

 A József Attila Művelődési Központot is érintő energetikai korlátozások miatt jóval előbb, az elmúlt hét szombatján kellett közönség elé vinni az ünnepvárás idejére tervezett – értelemszerűen nem teljesen kész – programot. A kényszerűséget mi sem példázza jobban, minthogy a Tápió menti nyitótáncot próbaruhában jelenítették meg, hiszen az autentikus öltözék a december 18-i estére lett volna készen.

Nógrád Táncegyüttes Rendhagyó Advent Előtti Gála 2022.11.12.
Fellépett a Nógrád Táncegyüttes több csoportja is
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool.hu

Az együttest az önkormányzat nevében dr. Dániel Zoltán alpolgármester – Markó Iván balettművésznek a tánc értékeiről kifejtett gondolataival – köszöntötte és megköszönte, hogy szerte az országban és a határainkon túl is – minden körülmény közepette – öregbítik az százéves város, Salgótarján hírnevét. Kovács József – aki feleségével, Kovács-Jelinek Emesével vezeti a Nógrádot – részletezte is, hogy jó ideje milyen sorozatos nehézségekkel kell megküzdeniük. Dr. Egyed Ferdinánd Salgótarján Népművészetéért Közalapítvány kuratóriumának elnöke tájékoztatást adott az együttes tevékenységéről – amelyet egyebek közt hetvenegy fellépés fémjelez – anyagi helyzetéről és mindenkinek köszönetet mondott a működéshez, a táncház felújításához nyújtott támogatásért, amit eredményeik alapján a jövőben is joggal remélnek.

Nógrád Táncegyüttes Rendhagyó Advent Előtti Gála 2022.11.12.
A fellépés hatalmas sikert aratott a szokatlanul korai időpont ellenére is
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool.hu

A következőkben az utánpótláscsoportok – sorrendben a Kis Pitypang, a Pitypang, a Vigano és az Ifjú Nógrád – léptek a színpadra a moldvai táncokkal, a dunántúli ugróssal, a barkósági táncokkal és – az adventre is utaló – rimóci hurkaköszöntéssel. A bájos gyerekek, a lendületes ifjak után a Nógrád a Hegyek, dombok lakói című műsorát adta elő, azt a több tájegység táncát elegyítő koreográfiát, amellyel néhány héttel ezelőtt a lengyelországi nemzetközi Beszkidek Fesztiválon elnyerte a legjobb dramaturgia és műsorszerkesztés díját, tovább gazdagítva az együttes számos elismerésének sorát. 

Az est során fellépett mindegyik csoport esetében már a produkciók közben is felhangzott a biztató taps, a frissen díjazott fergeteges, helyenként bravúros műsor élményét azonban állva tapsolva köszönte meg a publikum.

Nógrád Táncegyüttes Rendhagyó Advent Előtti Gála 2022.11.12.
Díjakat is átadtak a gálán
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool.hu

Ebben a – Sergő Zenekar által is – felfokozott hangulatban került sor a hagyományos díjkiosztás mozzanataira. Kovács József bejelentette, hogy az együttes tagjainak szavazatai alapján 2022-ben az év legjobb női táncosa Gyurkó Liliána lett, a férfiak között pedig Haraszti Sándor kapta meg ezt a kitüntető címet, valamint a 2008 óta létező vándordíjat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában