Tolnay Klári

2022.11.25. 14:00

Parkettajegyek segíthetik a mohorai emlékház fejlesztését

Tolnay Klári gyerekkorában az emlékházának ajándékozott parkettákon járt, a gesztus ötletet adott a téglajegy fogalmának átértékelésére is.

Különös helyszínre kaptunk meghívást nemrégiben Mohorán. A község művelődési házának pincéjében találkoztunk Balla Istvánnal, a Tolnay Klári Emlékház tulajdonosával, Gulyás Gézával, a falu polgármesterével és Balla Bencével, a Tolnay-család kutatójával. Az épület alagsorában, a falhoz támasztva szépen, rendezett sorokba rakva parkettadarabok hevertek.

– Amikor értesültünk arról, hogy a Tolnay Klári Emlékház szívesen fogad a művésznőhöz kapcsolódó relikviákat, rögvest jelentkeztem – kezdte mondandóját a polgármester. – A közelmúltban komolyabb felújítást végeztünk a művelődési házon, ami régen a Tolnay-család otthona volt, és a színésznő is itt nevelkedett. Az egyik jelentős munkálat a nagyterem burkolatának kicserélése volt, és a korábbi teljes parkettázat ide került, az alagsorba. Nem számoltuk meg tételesen, de több száz darabról van szó. Az önkormányzatnál úgy gondoltuk, felajánljuk ezeket az emlékháznak, hiszen egykor, kisgyermek korában maga Tolnay Klári is ezeken lépdelhetett.
Balla István hozzátette, eredetileg csak néhány darabot fogadtak volna be a gyűjteménybe, aztán jött egy ötlet.

Balla István, iparművész
Balla István, iparművész a különleges, békebeli hangulatot árasztó Tolnay Klári Emlékházban
Fotós: NMH / Forrás: Nool.hu

– A művészvilágban közismert a téglajegy fogalma, a múltban számos hasonló kezdeményezés történt, hogy így szerezzenek plusz forrásokat intézmények, szervezetek a különböző céljaik megvalósítására – mondta a tulajdonos. – Az emlékházban a 2023-as esztendő során folytatnánk azokat a felújításokat, amelyeket idén megkezdtünk, például a kis parkoló kialakításával, az udvari káponka megszépítésével, de még több egyéb feladat várat magára, azonban a rendelkezésre álló források igen végesek. A polgármester úr felajánlását követően ezért találtuk ki, hogy parkettajegyeket értékesítünk, azaz bárki megvásárolhatja a Tolnay-kúria régi belső burkolatdarabjait. A befolyt összegből elvégezhetjük az udvar további rendbetételét, hiszen számos ötletünk van még, amelyek által felkapottabb idegenforgalmi látványossággá tehetjük az emlékházat.

A részleteket még később kidolgozzák és reménykednek abban, hogy a művészetek rajongói és támogatói között keresettek lesznek a parkettajegyek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában