Kultúra

2022.11.02. 14:08

Keménykalap került elő a padlásról, a 102 éves fejfedőt már bárki láthatja Mohorán

Gyarapodott a mohorai Tolnay Klári Emlékház gyűjteménye.

H. H.

Ilyen, 1920-ban egyedi megrendelésre készült keménykalapot adományozott az emlékháznak a volt polgármester

Forrás: Nool.hu

Fotó: Pexels

A becses kincset Sándor István adományozta a múzeumnak, aki 1979 és 1990 között Magyarnándor és Mohora közös tanácsának elnökeként, majd a rendszerváltást követően több cikluson keresztül Magyarnándor polgármestereként tevékenykedett.

– Még 1983-ban végeztettünk nagyobb léptékű felújítást a ma művelődési házként szolgáló egykori Tolnay-kúria épületén. Ekkor leltünk rá a padláson erre az egyedi keménykalapra – utalt az előzményekre portálunk kérdésére a korábbi faluvezető. – Alaposabb vizsgálódás után kiderült, hogy a fejfedő 1920-ban készült, feltehetően külön megrendelésre egy budapesti kalapszalonban. A napokban került elő újra, és úgy döntöttem, a legméltóbb helye az emlékházban lesz, hiszen minden bizonnyal a Tolnay-család tulajdona volt.

Balla István, a Tolnay Klári Emlékház tulajdonosa és vezetője hozzátette, nagyon örültek a kedves ajándéknak, amely a hónap műtárgyaként tekinthető meg a november 5-ig meghosszabbított nyitvatartással működő kiállításnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában