Szabadidő

2022.11.22. 06:50

Dübörög a közösségi élet a nógrádi kistelepülések könyvtáraiban

A Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszernek köszönhetően szűkebb hazánk szinte valamennyi településén lehetőségük van a helyieknek különféle műfajú kiadványok, könyvek és folyóiratok elolvasására, kikölcsönzésére. A Balassi Bálint Megyei Könyvtár által koordinált rendszer mindezeken túl közösségi színteret is biztosít.

Gulyás Edina

A mátraverebélyiek is sokszínű szolgáltatásokban részesülhetnek

Forrás: Nool

Fotó: G. E.

A Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer létrehozói azt a célt tűzték ki, hogy olyan korszerű, szakmailag egységes elven működő rendszert alkossanak meg Magyarországon, amely azonos feltételeket biztosít az 5500 fő alatti kistelepülések lakóinak. Szűkebb hazánkban 122 kistelepülés tagja ennek a Balassi Bálint Megyei Könyvtár által koordinált ellátórendszernek. 

Teljes lefedettséggel szolgáltatnak 

– Minden évben vannak csatlakozók, így örömmel mondhatjuk, hogy országosan a második helyen állunk, akik ilyen eredményes, 98 százalékos lefedettséggel szolgáltatnak a kistelepülések felé – ismertette Molnár Éva, a megyei könyvtár igazgatója. – A kistelepülésen élők a kultúrát illetően egyre igényesebbek. A sok helyen szépen, igényesen felújított könyvtárhelyiségek berendezéseinél már nekünk is korszerűen, modern módon, szakmailag kifogástalan ízléssel kell gondolkodni. Elavult, kopott kiadvány már nem lehet egyetlen könyvtári szolgáltatóhelynek sem az állományában. 
Nógrádi gyökerekkel rendelkező előadókat hívnak 

Az olvasásra nevelés, az ízlés formálás csakis olyan eszközökkel és módszerekkel lehetségesek, amelyeket otthonunkba is szívesen vinnénk magunkkal. A könyvek mellett a kreatív játékok, a számítástechnikai eszközök ugyanúgy helyet kapnak, mint a diavetítők, a bábok vagy például a babzsákok. A rendszer által biztosított programok és rendezvények pedig az élő kultúra szép példái. 

Mint mondta, itt a megyében figyelnek arra is, hogy olyan nógrádi gyökerekkel rendelkező előadók érkezzenek a kistelepülésekre, akik jó példái az értékteremtésnek és -megőrzésnek. Szűkebb hazánkban is nagyon sok értékes ember él, akik személyes példáikkal, kiváló programjaikon keresztül terjesztik, adják tovább a helyi kultúrát. 

– Egy jó ideje a kistelepülések könyvtárairól már úgy beszélünk, mint tudást közvetítő, élményt adó, közösséget építő helyekről. Mi ezt a megyei könyvtárnál nagyon komolyan így is gondoljuk – hangsúlyozta az igazgató. 

A kölcsönzés a zárva­tartás alatt is megoldott 

Erdeiné Benus Hajnalka mátraverebélyi közművelődési szakember arról tájékoztatott, hogy korábban kevesen keresték fel a helyi könyvtárat, de mindent megtesznek az olvasás népszerűsítéséért. Kisebb sikerek már elkönyvelhetők, élénkült az érdeklődés a kiadványok iránt. 
– Elsősorban a mesekönyveket keresik. Idén már folyóiratokat és gyerekeknek szóló képességfejlesztő füzeteket is találnak az ide látogatók. Az intézmény közösségi oldalán rendszeresen megtekinthetők az újdonságok – közölte a szakember. – Jelenleg az épület felújítása miatt nincs nyitva a könyvtár, azonban a kölcsönzés továbbra is megoldott. 

Technikai eszközök előnyeit is élvezhetik

Csécsén azt tapasztalják, hogy elsősorban a fiatalok körében jellemző, hogy az internet és a technikai eszközök előnyt élveznek a könyvekkel szemben. – A helyi általános iskolások közül járnak be néhányan, ők a népszerű történeteket, az érdeklődésüknek megfelelő kiadványokat keresik – fogalmazott Farók Rita, közművelődési szakember, hozzátéve: – A felnőttek az önfejlesztő könyveket, a romantikus sorozatokat kölcsönzik ki. 

Különböző programokat is biztosítanak 

Mint mondta, napjainkban már borsos az olvasmányok ára, ezért akik szeretnek olvasni, de nem tudnak sokat áldozni hobbijukra, inkább a könyvtárat keresik fel. A megyei könyvtáron kívül az önkormányzat is igyekszik gyarapítani a könyvállományt. A könyvtárellátó rendszer nemcsak kiadványokat biztosít a kistelepüléseknek, hanem különböző programokat is. A KönyvtárMozi szolgáltatást is igénybe lehet venni, ezen keresztül rengeteg érdekes régi magyar film, mese és tudományos sorozat is elérhető. Az óvodások például Márton napján a Lúdas Matyit, a népmese napján pedig a Magyar népmesék című sorozat egy-egy epizódját nézték meg. A vetítést követően az éppen aktuális témához illő kézműves-foglalkozást is tartottak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában