Tárlat

2022.11.02. 18:31

Csohány Kálmán alkotásai az interneten

A mátraaljai város nagy szeretettel, odaadással élteti jeles szülötte, Csohány Kálmán (1925. január 31–1980. április 2. Budapest) kétszeres Munkácsy-díjas grafikus-, festő- és keramikusművész szellemi örökségét.

Cs. B.

A kultikus emlékőrzés szándékát intézményes keretek is segítik, erősítik. Mindenekelőtt a 2001-ben kialakított, illetve átadott Csohány Galéria, amelyben állandó kiállítás mutatja be életútját és amely rendszeresen otthont ad különböző tematikájú válogatott Csohány-tárlatoknak. Ezek hátterében mindenekelőtt a Csohány Baráti Kör Pásztó Kultúrájáért Alapítvány áll. 

A sokoldalú alkotó életművének megismertetése érdekében különösen sokat tesz Herczegné Varga Ilona nyugalmazott gimnáziumigazgató, aki hosszú ideje a kuratórium titkári tisztét is betölti. Kezdeményező, szervező szerepet vállal abban, hogy évente legalább háromszor – Csohány Kálmán születése és halála napján, valamit a Kálmán-nap környékén – kiemelten emlékezzenek meg a vonal művészéről egyrészt a temetőben, a nyughelyénél, másrészt a galériában. 

Ebbéli tevékenységüket az elmúlt időszakban gátolta a pandémia, az október 13-i névnapon pedig – az egyébiránt örvendetesnek minősített – galériafelújítás miatt nem tudtak újabb kiállítást szervezni. Ehelyett online formában lehet megtekinteni egy újabb – a család és az alapítvány által összeállított –, a Csohány-kultuszt szimbolizáló, tovább erősítő kiállítást. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában