Elismerés

2022.10.17. 11:30

Hatalmas meglepetés volt a Prima díj Salgótarján és Cered fáradhatatlan népművelőjének

Pálinkás Sándorné amikor a 2001-es városi ünnepségen átvette a Pro Urbe díjat, aligha gondolta, hogy bő két évtizeddel később ugyancsak a József Attila Művelődési Központ színpadán állhat, minthogy a magyar tudomány kategóriában saját jogon ő érdemelte ki a 2022-es Prima díjat a VOSZ Nógrád megyei elnökségétől eredményes tevékenysége elismeréseként.

Csongrády Béla

Piróth Eszter, a TIT Szövetségi Iroda igazgatója, Pálinkás Sándorné a 2022-es Prima díjjal és Jegesi László, a VOSZ Nógrád megyei elnökségének tagja

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Cered és Salgótarján. E dupla helyszín megjelölése azért indokolt, mert az idén éppen hetvenötödik születésnapját ünneplő kitüntetett életútja szorosan kötődik mindkét településhez. Mindmáig a faluban lakik, ott kezdett el dolgozni, s bár már sok éve nap mint nap a megyeszékhelyre szólítják különböző beosztásai, megbízatásai, napjainkban is aktívan vesz részt a község kulturális, illetve közéletében. 
Népművelői – ahogyan akkoriban mondták – diplomát a Debreceni Tanítóképző Főiskolán szerzett, s ennek birtokában kapott meghívást a salgótarjáni József Attila Művelődési Központba. 

Mint a minap a Nool.hu által készített podcastfelvételen is kifejtette, mindig szívügyének tekintette a közösségi szemlélet és gyakorlat elterjesztését, megerősítését helyileg és főként a megye kistelepülésein. E következetes, ötletekkel, kezdeményezésekkel teli, fáradhatatlanul végzett tevékenységének köszönhetően egyre inkább ismertté és elismertté lett a neve megyeszerte. 1996-ban került a Nógrád Megyei Ismeretterjesztő Társulat apparátusába úgynevezett társadalomtudományi szaktitkárnak. Új ismeretekkel, tapasztalatokkal felvértezve lett az ország legrégebbi – 1841-ben Bugát Pál orvos által alapított – egyesületének megyei igazgatója. 

Nem könnyű számba venni, hogy mennyi kezdeményezés, program fűződik a nyugdíjazásáig tartott, majd 2016-tól már elnökként folytatott aktív periódusához. A már említett nemzetközi ifjúsági nyári egyetem bekapcsolta Salgótarjánt és Nógrád megyét a nemzetközi vérkeringésbe. Az anyagi források, támogatások csökkenése, majd megszűnése véget vetett e sikeres, évente ismétlődött rendezvénysorozatnak. 2009-ben létrehozták a Talentum díjat a fiatalok innovációs készségének, tudományos érdeklődésének fejlesztése érdekében. Sajnos a sokáig eredményes nyelvvizsgák gyakorlata megszűnt. 

Igazgatóként, illetve elnökként mindig igyekezett felkarolni a hátrányos helyzetű, tehetséges gyermekek, fiatalok ügyét. E gondolatban gyökerezik a TIT hosszú évekre visszavezethető Az én karácsonyom elnevezésű programja, amely eleinte a fogalmazás, az irodalom, jó ideje pedig már a rajz, a képzőművészeti kiállítás eszközeivel is hozzájárul ezen ünnepkör lényegének kifejezéséhez. Ugyancsak a rendszeres, kiemelkedő rendezvényekhez sorolható a magyar nyelv hete, a kutatók éjszakája és a magyar tudomány ünnepe elnevezésű eseménysor. 

A TIT ezek szervezésében is eredményesen tevékenykedik együtt a városi és más települési önkormányzattal, érdekvédelmi szervezetekkel, oktatási, kulturális intézményekkel, civil közösségekkel, és esetenként jól együttműködik a határon túli magyarságot képviselő szervezetekkel is. E széles körű kapcsolatrendszer másokat is ösztönöz a társadalmi felelősségvállalásra. Nagy büszkeségük, hogy az EFOP-pályázat révén a város szívében, a székház termeiben sikerült létrehozniuk a Pegazus Természettudományos Élményközpontot, amelynek modern eszközrendszere igencsak népszerű főként a gyermekek, diákok és persze szüleik, kísérőik körében. A TIT minden eredményében visszatükröződik a mindenkori elnökség munkája, támogatása is. 

Hatalmas meglepetést szereztek neki az elismeréssel
Az, hogy kollégáival együtt meghívást kapott a Prima díjak és egyéb elismerések átadására, nem volt meglepő Pálinkás Sándorné számára. Annál is kevésbé, mert évek után újra Nógrád megye székhelyén – a 100 éves Salgótarjánban – tartották meg a rendezvényt. 
A Prima díjas igazgató elmondta, bár nagyon jólesett neki, még az sem volt gyanús, amikor a nevét is kivetítették a három jelölt között. Igazából akkor tudatosodott benne a meglepetés, amikor észrevette, hogy Piróth Eszter, a TIT Szövetségi Iroda igazgatója – akitől meg is kapta a díjat – ott ül a nézőtéren. 

Pálinkás Sándorné örömmel számolt be arról is, hogy Cereden önkormányzati képviselő, és falujában is minimum részese több kezdeményezésnek, például a szeptemberi úgynevezett sparheltfesztiválnak s a naponta több mint száz egytálételt kiosztó önkéntes baptista szeretetszolgálatnak. Jó kapcsolatokat ápol a Fürjesi Csaba festőművész vezette, idén immár 27. alkalommal megrendezett Ceredi Nemzetközi Művészteleppel. 

Ha meg is hallgatnátok a Pálinkás Sándornéval készített interjúnkat, itt megtehetitek:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában