Muzsika

2022.10.24. 11:25

Már három évtizede adja át tudását az elismert nógrádi zenepedagógus

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Nógrád Megyei Szervezetének gáláján a Magyar oktatás és köznevelés kategóriában Lévárdi Beáta vehette át a Prima díjat a közelmúltban. A harminc éve zenepedagógiai pályán tevékenykedő Lévárdi Beátával az elért sikerekről és terveiről is beszélgettünk.

Lászlók Judit

Legutóbb a VOSZ Nógrád Megyei Szervezetének gáláján kapott oklevelet (középen)

Forrás: Nool

Fotó: H.M.

– Miért éppen a zenepedagógusi hivatást választotta? 
– Hatéves koromtól fogva tudtam, hogy tanár akarok lenni. A szomszédomban Ember Györgyi tanított zongorázni gyermekeket. Egyszer meghallottam a gyönyörű zeneszót, és ez annyira magával ragadott, hogy később átjártam hozzájuk zenét hallgatni. Aztán addig nyaggattam édesanyámat, amíg végül elértem, hogy zongoraleckéket vehessek Györgyi nénitől. Szüleimtől kaptam egy pianínót és elkezdtem zeneiskolába járni Ember Péterné Anikó nénihez. Később a tanulmányaimat is ez irányban folytattam tovább. 

– Mit tart a legfontosabbnak a munkája során? 
– Egyrészt azt, hogy a zene szeretetét átadhassam a gyerekeknek és így megtapasztalhassák az értékeit. Másrészt az a célom, hogy ők is megszeressék a zenét és azon keresztül megéljék érzelmeiket, ezzel is fejlesztve érzelmi intelligenciájukat. 

– Mit tart pályafutása eddigi legnagyobb sikerének? 
– Harminc éve vagyok a zenei pályán, sok mindent elértem, sok dologra büszke lehetek. Az évek során folyamatosan képeztem magam, így lettem zongora-, szolfézs, az általános és középiskolai ének- és zeneelmélet tanár, karnagy, mesterpedagógus és közoktatási szekértő is egyben. Emellett rengeteg növendékem volt harminc év alatt, jelenleg közel ötszáz gyermekkel foglalkozom. Büszke vagyok arra is, hogy növendékeim rendszeresen az első három helyen végeznek a zongoraversenyeken, legyen szó országos vagy nemzetközi megmérettetésről. Külön öröm számomra, hogy növendékeim közül többen választották valamilyen formában a zenei pályát. Mindezek mellett létrehoztam a Vissi d’Arte Művészeti Együttest Varga Ivettel, Jambrik Zsolttal, Kiss Gabriellával, akikkel a mai napig élőzenei ismeretterjesztő koncerteket adunk a megyében azzal a céllal, hogy a gyerekekből koncertlátogató közönség váljon. Továbbá Ónodi Krisztián ösztönzésére és segítségével megalapítottam a Százszorszép Száztagú Palóc Gyermek- és Ifjúsági Dalkört, amellyel szintén számos sikert értünk el. A gyermekkaraimmal és a vegyes karommal koncerteztünk már Erdélyben, Szerbiában, Lengyelországban és Olaszországban is. Jelenleg több iskolában is tanítok éneket: a Balassi Bálint Gimnáziumban és a Dózsa György Általános Iskolában. Ezenfelül pedig létrehoztam több megyei, országos és nemzetközi kórusfesztivált, valamint hangversenyeket. Mindehhez hozzájárulnak a pályázati támogatások és az évek alatt kialakult támogatói kör, amiért nagyon hálás vagyok. 

– Milyen tervei vannak a jövőre nézve? 
– Van három igazán tehetséges zongoristám, akik közül Szalay Demeter Mózes hamarosan szerepelni fog a Virtuózok című műsorban. Rajta kívül Chomát Dalibor és Pásztor Nelli is kiváló eredménnyel szerepelnek a versenyeken. Velük szeretnék részt venni az országos Farkas Ferenc Zongoraversenyen és egy német nemzetközi zongoraversenyen. Ezenkívül tavasszal Rideg Aranka zongoratanár emlékére zongoraversenyt szeretnénk megvalósítani. Jövő májusban lesz az Erkel Ferenc Vegyeskar ötvenéves jubileuma, amire új CD-lemezt készítünk. Továbbá két ősbemutatót is tartunk majd, Varga László atya, illetve Horváth Márton Levente zeneszerzők közreműködésével. 

– Munkája során számos elismerést kapott. Mit jelentenek az ön számára ezek a díjak? 
– Megerősítenek abban, hogy érdemes csinálni. Azonban úgy vélem, hogy ezek a díjak nemcsak az én érdemeim, hanem azoké a gyerekeké és felnőtteké is, akik az elmúlt harminc évben velem munkálkodtak. 

– Van olyan célja, amit a pályafutása alatt mindenképpen el szeretne érni? 
– Szeretném még jobbá, magasabb szintűvé emelni a kórusaimat. Ugyanakkor örülnék, ha növendékeim közül minél többen művészekké válnának és én ott ülhetnék majd a koncertjeiken az első sorban. Szintén nagy álmom válna valóra azzal, ha a Zeneakadémia doktoranduszképzőjét elvégezve megszerezném a zeneművészek doktora címet.

Névjegy
Lévárdi Beáta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola miskolci tagozatán szerzett zeneiskolai zongora-, szolfész és általános iskolai énektanár szakon diplomát. A Magyar Művelődési Intézet által szervezett Karnagyi továbbképzésen felsőfokú kórusvezetőként végzett. 2000-ben a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem középiskolai ének-zene tanár, és zeneelmélet-tanár szakokon szerzett diplomát. Aztán 2006-tól az egri Eszterházy Károly Főiskolán vezetői feladatokra való felkészítés szakon, majd kistérségi tanügyigazgatási szakértő szakokon tett szakvizsgát. Három éve a közoktatási szakértői és mesterpedagógus-vizsgát is megszerezte. Növendékei megyei, országos és nemzetközi zongoraversenyek sikeres versenyzői. Jelenleg a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola balassagyarmati és szécsényi intézményében tanít mint tanszakvezető. Az elmúlt harminc évben számos balassagyarmati iskolában alapított kórusokat. Továbbá 1993-tól a szécsényi Erkel Ferenc Vegyeskar karnagya, mely irányítása alatt 11-szeres Arany dicsérettel és Gálakórus minősítéssel büszkélkedhet. 

Korábban is számos alkalommal méltatták munkásságát
Lévárdi Beáta munkáját több díjjal is elismerték az elmúlt évtizedekben. Hat alkalommal vehetett át felkészítő tanári különdíjakat. A „Szécsény Városáért” Emlékplakettet pedig 2006-ban ítélték oda neki. Ezeken kívül 2007-ben megkapta az Év pedagógusa díjat, valamint az Artisjus-díjat is. 
A következő esztendőben, 2008-ban a Nógrád Megyei Önkormányzat Önzetlenség díjat adományozott számára. Tíz évvel később a Kórusok Országos Szövetségétől Karnagyi Különdíjat vehetett át. Majd egy évvel később Miniszteri dicséretben részesült. 
Végül tavaly a Nógrád Megyei Közgyűlés Önkormányzata Veres Pálné-díjat adományozott részére, illetve a közelmúltban vehette át a Magyar oktatás és köznevelés kategóriában a Prima díjat a VOSZ Nógrád Megyei Szervezetétől. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában