Emlékest

2022.09.04. 12:28

Éppen száz évvel ezelőtt gyűjtött népdalokat Vizsláson Kodály Zoltán

Szeptember 3-a – mint minden más nap – sokféleképpen lehet fontos egy-egy ember, kisebb-nagyobb közösség életében. A Salgótarján melletti mintegy 1300 fős település számára 1922 óta valóságos ünnepnek számít.

Csongrády Béla

Sándor József polgármester egy-egy ajándékkal köszönte meg az asszonykórus eddigi munkáját

Forrás: Nool

Fotó: SzP.

Ekkor járt ugyanis a községben Kodály Zoltán messze földön híres zeneszerző, aki Bartók Bélával együtt a Kárpát-medence szinte teljes magyar népzenei örökségét felfedezte és hozzáférhetővé tette. Ennek érdekében 1906 és 1922 között bejárta Nógrád megye számos faluját. Éppen száz esztendővel ezelőtt jutott el Vizslásra, ahol ugyancsak gazdag megörökítendő népdalkincsre talált.

A Magyar Rádió gyermekkórusa Dinyés Soma karnagy vezetésével színvonalas műsort adott
Fotós: SzP. / Forrás: Nool

A nevezetes dátum centenáriumi évfordulójáról a településen kifejezetten e célra rendezett programmal emlékeztek meg. A közösségi házban megjelenteket – köztük a Magyar Rádió 1954-ben Botka Valéria és Csányi László által alapított, országszerte és a világ számos részén ismert és elismert, jelenleg Dinyés Soma karnagy vezetésével működő gyermekkórusát – Sándor József polgármester köszöntötte. Ezt követően a bő harminc fős művészeti együttes mutatta be műsorát, amelyben domináltak a Nógrád megyéből, s természetesen Vizslásról származó, különböző hangulatú és karakterű népdalok.

 A tehetséges ifjú énekesek nagy sikert aratott produkcióját követően egy manapság a megyeszékhelyen élő, vizslási származású nyugalmazott közgazdász, helytörténeti kutató vetített képes előadása követte. Bocsi Sándor felelevenítette a száz évvel ezelőtt történteket, kiemelve a Vizsláson begyűjtött népzenei anyag jellegzetességeit. Mondandójának nagyon fontos elemét képezte az egykori adatközlők néhány leszármazottjának megszólaltatása.

A helyi asszonykórus nagy büszkesége a településnek
Fotós: SzP. / Forrás: Nool

Az emlékest harmadik főszereplője a helyi asszonykórus volt. A tíz főt számláló együttes hangulatos repertoárjának értékét növelte az általuk viselt, a szomszédos Kazárral több tekintetben rokonságot mutató gyönyörű népviselet. A rendezvény minden vonatkozásban méltónak bizonyult Kodály Zoltán szellemi örökségéhez és a magyar népzene felmérhetetlen értékű hagyományaihoz.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában