Művészet

2022.08.30. 06:50

Zománcművészeti alkotótábort szerveztek a salgótarjáni tűzhelygyárban

Több mint negyedszázaddal ezelőtt tartottak először zománc­művészeti tábort Salgótarjánban. A százhúsz éves tűzhelygyár (mai nevén Wamsler S. E.) több évnyi kihagyás után idén újra biztosította a résztvevőknek az alapanyagokat az alkotáshoz.

Szenográdi Ferenc

Az alkotók elsőként a tavasszal elkészült képeiket vihették be az üzembe, hogy kiégethessék azokat

Forrás: Archív fotó: hirado.hu

Hosszú éveken át a városban működő tűzhelygyár, majd utódja, a Wamsler S. E. adott lehetőséget a helyi, a megyében élő és az ahhoz kötődő képzőművészeknek a tűzzománctábor megtartására. Bár a kapcsolat évekkel ezelőtt megszakadt, most újra sikerült megegyeznie az alkotók és a gyár képviselőinek. 

Tóth Zoltán termelési részlegvezető elmondta, hogy Bakos János, a gyár egykori dolgozója kereste fel őt, és az alkotók nevében arra kérte, hogy a gyár ismét tegye lehetővé a tábor megtartását. A részlegvezető hozzátette, a gyár vezetői nyitottak a művészet támogatására, és a lehetőségeikhez mérten segítik is a művészeket. Elsőként a tavasszal elkészült képeiket vihették be hozzájuk az alkotók, hogy az üzem berendezéseinek segítségével égessék ki a műveket. Most a gyár vezérigazgatójának a hozzájárulásával az egy héten át tartó tábor megrendezését is lehetővé tették. Az alkotóknak munkahelyet, lemezeket, festéket és égetési lehetőséget egyaránt biztosítottak. 

Gedeon Hajnalka, a Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium művésztanára, a csoport vezetője úgy vélekedett: örül, hogy ismét lehetőséget kaptak arra, hogy a gyár területén szervezzék meg a tábort. Ahogy mondta, az együtt munkálkodás erősíti a közösségi szellemet az alkotók körében. Hozzátette, tudvalevő dolog, hogy égés közben a képen a színanyag megváltozhat, azonban most lehetőséget kaptak arra, hogy korrigáljanak és újraégessenek egy-egy művet. 

Gedeon Hajnalka, a Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium művésztanára, a csoport vezetője 
Fotós: Szenográdi Ferenc / Forrás: Nool.hu

A salgótarjáni Hertelendy Zsuzsanna több mint 30 éve foglalkozik tűzzománc képek készítésével. Elmondta, számára igazi boldogságot, örömet jelent a festészetnek ezen műfaja. Emellett a selyemfestészet és a grafika is szerepel az alkotói repertoárján. Az elismerés hangján szólt a tábor megszervezéséről, és boldog, hogy ilyen lehetőséget kínált fel számukra a tűzhelygyár. 

A szécsényi Sz. Végh Erzsébet alkotó első szava is a köszöneté volt. A közösségi szellem mellett kiemelte a gyár dolgozóinak segítőkészségét, kedvességét. A salgótarjáni Losonczy Ildikó évek óta zománcképek készítésével foglalkozik, s szintén a gyár pozitív hozzáállását hang­súlyozta. 

Nagymamájának köszönheti az alkotás szeretetét 

Az alkotótábor legfiatalabb tagja, a Budapesten élő dr. Szabó Anett egy éve fejezte be tanulmányait. Ő a salgótarjáni nagymamájának, a tűzzománcfestészettel foglalkozó Bakos Jánosnénak köszönheti, hogy megszerette az alkotásnak ezt a módszerét. – Számomra nemcsak a szabadidő hasznos eltöltését jelenti ez a tevékenység, hanem a kézügyességemet is fejleszti, amire, mint sebész orvosnak, nagy szükségem van – mondta. 

A Mátraszelén élő Sztremen Krisztina szintén nagyon örült a lehetőségnek: – Köszönöm a gyár vezetőségének, a szervezőknek, hogy ismét együtt lehettünk. Jó a közösségi szellem, mindenki szívesen segített a másiknak. 

Gedeon Hajnalka hozzáfűzte, hogy a tábor minden résztvevője felajánlott egy-egy képet a gyárnak, az elkészült művekből pedig szeptemberben a Bolyai János gimnázium galériájában nyílik majd kiállítás. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában