Festészet

2022.08.12. 16:07

Iványi Ödön alkotásaiból nyílt tárlat a róla elnevezett bátonyterenyei galériában

Gulyás Edina

Iványi Ödön kiállítása

Forrás: Beküldött fotó

 – Különleges kiállítás nyílik ma az Ady Endre Művelődési Központban, hiszen az intézmény galériájának névadója, Iványi Ödön festőművész alkotásait láthatják az érdeklődők – fogalmazott a pénteki megnyitón Maruzs-Molnár Ágnes, a Bátonyterenyei Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezetője. – A festményeket a művész lánya, Iványi Zsuzsanna bocsátotta a rendelkezésünkre.   

A tárlatot Király Mandi festőművész ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. 

– Tavaly volt harminc éve, hogy a galéria felvette Iványi Ödön nevét. Ezzel a kiállítással az emléke előtt tisztelgünk – hangsúlyozta az alkotó, majd ismertette a művész életútját. 

Mint mondta, a „Fény Festője”-ként emlegetett piktor 30 évig élt és alkotott megyénkben. Az első években Somlyóbányán, ahol tanított is a helyi általános iskolában, majd 1958-tól a megyei könyvtár igazgatójaként dolgozott, 1969-től a Madách Imre Gimnázium tanára volt. A Palócföld című folyóirat egyik alapítójaként vett részt Salgótarján kulturális életében.

– Személyisége nem mindennapi volt. Jó ember és jó apa volt. Munkásságát két jól elkülöníthető korszakra oszthatjuk, az életmű első szakaszát az olajfestmények hangsúlyos volta jellemzi, a másodikban az akvarell szeretete nyilvánul meg képeiben. A tárlaton három olajfestménye látható, a többi akvarell technikával készült – fogalmazott Király Mandi. – Iványi Ödön elsődlegesen a táj festőjévé vált, elsősorban a nógrádi falvak, dombok, vizek adtak számára ihletet. Az ő akvarelljei mégsem tájképek a szó hagyományos értelmében. Alig felismerhető formákat látunk alkotásain, amelyek feloldódnak a rendkívüli fényözönben. Mégis rendkívül hitelesen érzékelteti az adott táj, napszak, pillanat hangulatát.

Mint mondta, Iványi Ödön komoly figyelmet fordított a megye amatőr képzőművészeire is. Az általa vezetett amatőr művésztelepek munkáját úgy irányította, hogy mindvégig észrevétlen maradt. 

– Úgy ment el közülünk, ahogyan élt és alkotott, csendesen, békésen. Művészi munkássága mellett barátai, tanítványai máig őrzik bölcs mosolyát és személyiségének emlékét – zárta szavait a festőművész.

A tárlatot szeptember 5-ig tekinthetik meg az érdeklődők, az intézmény nyitvatartási idejében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában