Programajánló

2022.06.02. 20:01

Trianoni megemlékezéseket és különféle pünkösdi programokat is tartogat Nógrádban a hosszú hétvége

Százkét évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá a trianoni békeszerződést. Ezt a napot az Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította. Ezen alkalomból szűkebb hazánk számos településén tartanak megemlékezéseket. A hosszú hétvégén a keresztények a Szentlélek kiáradását, azaz a pünkösdöt is ünneplik, sőt, néhány remek koncert is vár majd az érdeklődőkre.

Gerhát Karina

Nógrádsipeken Bikini koncert is vár majd mindenkit

Forrás: Facebook/Nagy Lori Photography

Balassagyarmat: A Szent Korona másolatok jelenlétében ünnepi szentmisét mutatnak be június 4-én, szombaton, 14 órától a helyi Szentháromság-templomban. 16 óra 30 perctől városi megemlékezést tartanak a Civitas Fortissima téren. A folytatásban a Honvédelmi Sportközpontban előadásokkal, bemutatókkal, nyílzáporral, galambröptetéssel várják az érdeklődőket.

Bárna: Az Aba Sámul Általános Iskola Bárnai Tagiskola diákjainak művészeti gáláját tekinthetik meg az érdeklődők június 4-én, szombaton, 16 órától a helyi kultúrházban. Ezen alaklomból fellépnek a tagiskola tanulói, valamint a 4 Kő Színpad tagjai. A helyszínre érkezőket rajzkiállítással, zenei darabokkal, néptánccal és színjátékkal várják.

Bátonyterenye: Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartanak június 4-én, szombaton, 10 órától a Sulyom-hegyen. A műsorban a helyi Bartók Béla Általános Iskola diákja működnek majd közre.

Buják: Június 4-én, szombaton, 18 órától szentmisét mutatnak be a helyi templomban hazánkért, nemzetünkért, ezt követően megemlékezést tartanak az Esterházy Közösségi Tér kiállítótermében, ahol beszédet mond Borbély Gábor polgármester. Mindezek után részletek hangzanak el Fridély László: Apponyitól Wilsonig című hangjátékából, ahol közreműködik majd a bujáki Rigófészek Társulat. 19 óra 45 perctől pedig koszorúkat helyeznek el a jelenlévők a deréksori emlékműnél, a zenei szolgálatot a bujáki templom énekkara biztosítja majd. Másnap, pünkösdvasárnap immár harminchetedik alkalommal rendezik meg a településen a Bujáki Vasárnap elnevezésű, színvonalas programot. A nap 11 órakor ünnepi szentmisével és körmenettel veszi kezdetét. Ezt követően, 13 órától a szabadtéri színpad környékén ebéddel, népi játszóházzal, továbbá a Galga Moped Klub Hagyományőrző Egyesület bemutatójával várják a helyszínre érkezőket. 14 óra 15 perctől a Szent Márton-templomban orgonakoncertet is tartanak. Magyarország legnagyobb hibrid orgonáján dr. Bednarik Anasztázia, Csóvári-Katona Flóra és Maczó Ákos fog majd játszani. Ezt követőn, 15 órakor ünnepélyesen is megnyitják a Bujáki Vasárnapot. Mindezek után pedig a folklór műsoroké lesz a főszerep, amit 17 óra 45 perctől koncertek követnek. Színpadra lép majd az Echo együttes, a Balance Band, továbbá az Új Fiesta zenekar. Az esemény 21 óra 15 perckor ünnepi tűzijátékkal zárul.

Drégelypalánk: A településen is koszorúzással egybekötött megemlékezést tartanak június 4-én, szombaton, 18 órától a művelődési ház udvarán. Beszédet mond Rigó Dávid polgármester, a műsorban pedig a helyi hagyományőrző csoport, a Tormay Cécile Irodalmi és Történelmi Társaság, valamint Tóth Dávid előadóművész működik majd közre.

Hollókő: Június 4-én, szombaton újra megnyitja kapuit a felújítás miatt csaknem két éve bezárt hollókői vár. Június 5-én, vasárnap és pünkösdhétfőn egyaránt megelevenednek majd a régi pünkösdi népszokások és az Ófalu ismét ünnepi díszbe öltözik. Az asszonyok felveszik a legszebb viseleteiket, a fiúk pedig kiülnek a templomkertbe, hogy kiválasszák a nekik legmegfelelőbb párt. 

A szervezők rengeteg programmal, például pünkösdi áldásosztással, néptánc oktatással, népzenei koncerttel, népi mesék előadásával, továbbá kézműves és gasztronómiai vásárral is várják a helyszínre látogatókat. A pünkösdi királyság kifejezés már a 16. század óta általánosan ismert volt Magyarországon, így Hollókő is megválasztja a saját pünkösdi királyát. Csupán néhány ügyességi feladatot kell teljesítenie az arra érdemesnek. Ezt a középkori hagyományt nem is hagyhatná ki egy olyan település, ami egy felújított, csodálatos történelmi várral rendelkezik. A hagyományokhoz hűen a rakott szoknyák mellett nemes urak és vitézek veszik birtokba ilyenkor Hollókőt, akik bemutatják a végvári élet legizgalmasabb pillanatait is.

Mátraverebély-Szentkút: Háromnapos lelki programmal várják a hívőket nemzeti kegyhelyünkön a pünkösdi hosszú hétvégén. Június 4-én, szombaton lehetőség lesz a gyónásra is, továbbá litánián, szentmiséken, virrasztáson, éjszakai keresztúton vehetnek részt a Szentkútra érkezők. A 18 órakor kezdődő liturgiát Varga András salgótarjáni esperesplébános celebrálja majd. Pünkösdvasárnap, 11 órától Keresztes Szilárd nyugalmazott hajdúdorogi görögkatolikus megyéspüspök mutat be szentmisét, amit körmenet követ. 14 órától a hívők közösen mondják el a litániát, majd 18 óra 30 perckor vesperással, azaz esti imádsággal zárul a nap. Pünkösdhétfőn szintén 11 órakor kezdődik az ünnepi szertartás, amelyen a jubiláns házasok megújítják esküjüket, majd meg is áldják őket. A szentmisét Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi püspök celebrálja majd, amit a körmenet követ.

Nógrádsipek: Június 4-én, szombaton és pünkösdvasárnap immár huszonhetedik alkalommal rendezik meg a falunapot és a Vadrózsafesztivált a település sportpályáján. Rövid kihagyás után visszatérnek a községbe a triál motorosok, ugyanis a Magyar Nyílt Nemzeti Triál Bajnokság 2-3. futamának ezúttal Nógrádsipek ad otthont. Szombaton 11, míg vasárnap 10 órakor startol a mezőny a magyar és a külföldi versenyzőkkel, továbbá az extrém szekciókkal. A falu központjában, a polgármesteri hivatal feletti pályákon, illetve a Rákóczi út feletti kőbányában zajlik majd a verseny, amely ingyenesen látogatható. 

Szombaton 16 órától veszi kezdetét a falunapi programsorozat, ami a nemzeti összetartozás napja alkalmából megemlékezéssel indul a templomkertben, majd a folytatásban a rockzenéé lesz a főszerep a polgármesteri hivatal előtti téren. Június 5-én, vasárnap, 13 órától színes programkavalkáddal várják a kicsiket és nagyokat egyaránt – gyermekműsorral, táncbemutatókkal, szórakoztató produkciókkal is készülnek a szervezők. 15 órától Forgács Gábor humorista nevetteti majd meg a nagyérdeműt, 20 órától pedig a Bikini együttes lép színpadra. A program retró discoval zárul. A nap folyamán gasztrosátorral, kézműves foglalkozással, arc- és testfestéssel, népi játékokkal, légvárral, körhintával, dodzsemmel és céllövöldével is várják a szórakozni vágyókat.

Pásztó: Június 3-án, pénteken a Kárpátia zenekar koncertezik majd Pásztón a Kishegyen,  június 4-én, szombaton, 16 óra 30 perctől pedig a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartanak megemlékezést a Magyar Összetartozás Fogadalmi Helyen. Ezen alkalomból beszédet mond Farkas Attila, a település polgármestere. Az ünnepi műsorban, illetve az azt követő koszorúzáson a Rozmaring Népdalkör, dr. Szabó Irén, a helyi Mikszáth Kálmán Gimnázium és Kollégium tanulói, illetve a Magyar Összetartozás Fogadalmi Hely Baráti Köre működik közre. 

Salgótarján: Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartanak június 4-én, szombaton, 10 órától az Országzászló Emlékhelynél. Ezen alkalomból beszédet mond dr. Huszár Máté, a város alpolgármestere. Az eseményen Dóka Andrea és Szinovál Gyula színművészek, valamint Kósa Zsolt énekes, előadóművész működik majd közre. 9-től 9 óra 45 percig buszjáratot biztosít a helyi önkormányzat a Karancs útról az Országzászló Emlékhelyhez.

Szécsény: Az országunkat szétszabdaló trianoni békeszerződés aláírásának 102. évfordulója alkalmából megemlékezést tartanak a Trianon-keresztnél június 4-én, szombaton 16 óra 30 perctől. A harangszó után felcsendül a Himnusz, majd a nemzeti összetartozásról és az újraerősödésről osztanak meg gondolatokat a jelenlévőkkel. A koszorúzás, illetve a mécsesek elhelyezése után a Szent István-emlékműnél közös imádsággal, elmélkedéssel folytatódik a program. Az eseményen az Erkel Ferenc Vegyeskar működik majd közre. 

Szintén szombaton, 13 órától papírsárkány eregető napot és családi pikniket tartanak a helyi öreghegyi kilátónál. A helyszínre érkezők papírsárkányokat készíthetnek, majd azokkal több versenyre is benevezhetnek. A nap folyamán kézműves sátrakkal, csillámtetoválással, kincskereső játékkal, fotóparavánnal és még számos meglepetéssel várják az érdeklődőket.

Tolmács: A település Kovács Géza terén található trianoni emléktáblánál is tartanak megemlékezést június 4-én, szombaton, 9 óra 30 perctől.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában