Irodalom, könyvek, olvasás

2022.06.09. 18:34

Salgótarjánban és Balassagyarmaton is megnyílt az idei ünnepi könyvhét városi programsorozata

Megnyitották csütörtökön a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban a 93. Ünnepi Könyvhét városi programsorozatát.

Veres Edina

Az olvasás, a könyvek népszerűsítése is célja a rendezvénysorozatnak

Forrás: NMH/Hegedűs Márk

Molnár Éva, az intézmény igazgatója köszöntőjében – felsorolva több, a közelmúltban elhunyt kortárs írót – megemlékezett az elmúlt évek veszteségiről, majd ismertette a könyvhét színes programkínálatát. Emellett arra is rámutatott, hogy a 100 éves város önkormányzatától egy energetikailag felújított könyvtárépületet kaptak. Emellett könyvpadokkal is gazdagodhattak, amelyeket a belváros több pontján és a Beszterce-tó partján helyeznek majd el.

Fekete Zsolt, a megyeszékhely polgármestere elmondta: a könyv és a kortárs magyar irodalom ünnepe a helyi kulturális élet egyik rangos eseménye Salgótarjánban.
– A megyei könyvtár évtizedek óta, elkötelezetten és nagy szakértelemmel sokat tesz az irodalom, a könyv és az olvasás népszerűsítéséért. A könyv a mai internetes világhoz képest egy sokkal több dimenzióval bíró eszköz. Egy tárgy, ami nem csupán 3D-vel rendelkezik, hiszen van súlya, illata, tapintása. Sokkal több, mint ami le van benne írva. Persze a megértő tartalom a lényeg, az, amit nekünk közvetít a könyv. Tanít, oktat, fejleszti lelkünket, érzelmünket és egyéniségünket – hangsúlyozta Fekete Zsolt.

A könyvhetet dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész nyitotta meg, hangsúlyozva: a könyvnek a legfontosabb célja a megértés, amely képességet az olvasás kondicionálja. A jelenlévők ezután megtudhatták, hogy az olvasás valóban világértés-e. A délután folyamán az érdeklődők részt vehettek a Palócföld folyóirat legfrissebb számának, valamint Zsebők Csaba Bűvölet, révület című verseskötetének és Végtelenjeinken hajózunk című könyvének bemutatóján, míg a besztercei fiókkönyvtárban Baranyi Anita amatőr művész az alkotás öröméről beszélt a látogatóknak.

Balassagyarmaton is ünneplik a könyvhetet

A csütörtökön megnyílt 93. Ünnepi Könyvhét alkalmából Balassagyarmaton is szerveztek programokat. Délután Sándor Anikó író, utazó, életvezetési tanácsadó volt a Madách Imre Városi Könyvtár vendége. 

Sándor Anikó számos élményt megosztott a balassagyarmati közönséggel
Forrás: NMH/Fürjes Béla

– A korábbi újságírónő egy napon úgy döntött hátat fordít addigi életének, kiszáll a mókuskerékből, és elindul, hogy megkeresse a valódi vágyaihoz elvezető saját útját. A nyolcszáz kilométeres zarándokút, az El Camino csodáját írta meg első regényében. A könyv nagy sikere után újabb kötetei is napvilágot láttak, ahol az írónő külső és belső utazásait egyaránt megismerhették az olvasók. Vetítéssel egybekötött előadásán még többet megtudhatott a közönség ezekről az élményekről. A könyvtárban az Ünnepi Könyvhéthez kapcsolódva ingyenes beiratkozási lehetőséggel is vártuk az olvasókat – fogalmazott az esemény házigazdája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában