Vezetőket keresnek

2022.05.01. 14:45

Több nógrádi településen is tartanak időközi választásokat

Nógrád megyében több településen szerveznek időközi választást június 26-án, július 3-án és július 17-én. Három településen roma nemzetiségi önkormányzatot, kettőn polgármestert, egyen képviselőt, míg három másik helyszínen képviselő-testületet és településvezetőt is választanak a lakosok.

Lászlók Judit

Nyáron az urnákhoz járulnak a települések lakói

Forrás: NMH/Hegedűs Márk

Fotó: Hegedus Mark

A pandémia alatt szűkebb hazánkban több település képviselő-testülete is feloszlatta magát, illetve több polgármester is lemondott. A veszélyhelyzet június elsején véget ér, így az érintett helyszíneken megtarthatják az időközi önkormányzati választásokat. 

– A veszélyhelyzet miatt az elmúlt időszakban időközi választás megtartására nem volt lehetőség. A jogszabály-módosítás szerint azonban az elmaradt vagy ki nem tűzött választásokat meg kell tartani, illetve ki kell tűzni – mondta dr. Bagó József, a Nógrád Megyei Területi Választási Iroda vezetője, megyei jegyző. 

Hozzátette: Nógrád megyében a jelenlegi információk szerint kilenc településen várható időközi választás június 26-án, július 3-án és július 17-én. Három településen roma nemzetiségi önkormányzatot, kettőn polgármestert, hármon képviselő-testületet és településvezetőt, míg egy településen képviselőt választanak a lakosok. 

Dr. Bagó József ismertette: június 26-án Patvarcon és Bujákon roma nemzetiségi önkormányzatról, Alsópetényben pedig a polgármester személyéről döntenek. Július 3-án Vanyarcon polgármestert, míg Hugyagon és Nagylócon képviselő-testületet és községvezetőt választanak. Július 17-én Kállón roma nemzetiségi önkormányzatról, Somoskőújfalun képviselő-testületről és a polgármesterről is határoznak. Salgótarjánban a 07. választókerület egyéni képviselőjéről dönthetnek a helyiek. 

Mint kiderült: Dócs Dávid polgármesteri titulusa összeférhetetlen az országgyűlési képviselői tisztségével, így Cserháthalápon is időközi választás lesz, melynek időpontja még nem ismert. Vélhetően a döntés időpontjától függően az is nyáron lesz megtartva. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában