Ecset

2022.04.10. 11:08

Ismét fókuszba kerültek a cigánytelepi putriban felnövő legendás salgótarjáni festőművész értékei

Aki a megyeszékhely központjában a Pécskő utca felé veszi az irányt, bizonyára találkozik egy szoborral és a körülötte kialakított emlékhellyel, amely Balázs János személyére és nagy jelentőségű szellemi hagyatékára utal. Szabó Tamás alkotását 2006-ban nem véletlenül helyezték éppen ide, az egykori – már régen nem létező – cigányhegyre vezető út elejére, merthogy évtizedeken át e telepen élt a kivételes képességű festőművész és költő.

Csongrády Béla

Birkás Babett (jobbra), a kiállítás rendezője tartott rendhagyó tárlatvezetést

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

Balázs János életművének értékei annál is inkább elismerésre, népszerűsítésre méltóak, mert nevezett mindössze két elemit végzett, és autodidaktaként szerezte széles körű műveltségét, alapos tájékozottságát. 

Mindezen jellemzők alapján idén – amikor a település a várossá nyilvánításának századik évfordulóját ünnepli – joggal kerültek újra reflektorfénybe a zömében a Dornyay Béla Múzeum tulajdonában lévő művek. Ezekből huszonegyet a minap a József Attila Művelődési Központban állítottak ki Shah Gabriella igazgató kommentálásával, majd az április 8-i roma kultúra napja alkalmából Birkás Babett múzeumi animátor, a kiállítás rendezője tartott rendhagyó tárlatvezetést. 

Az intézményvezető felidézte az 1905-ben Alsókubinban született Balázs János pályaképét, amely kezdetén félárva gyermekként ötéves kora óta kötődött Salgótarjánhoz. Az egyik cigánytelepi putriban nőtt fel, tudatosan elszigetelődve a vele egykorú harsány, virtuskodó társaitól. Szívesen barátkozott viszont tapasztalt, bölcs öregekkel, akiktől szívesen hallgatott meséket is. Ezek hatása később visszaköszönt műveiben. Iskolába alig járt, ellenben – összeszedvén a széttépett könyvek, újságok, papírhalmazok maradványait – rengeteget olvasott, írt verseket, és elkezdett rajzolni is. 

Harminckét évesen került ki a frontra, ahonnan testileg és lelkileg megtörve tért haza. Továbbra is putriban élt, szinte remeteként tengette mindennapjait. Gombát, bogyókat szedett, a haldákról kiválogatott szénből jutott némi bevételhez. Néhány fiatal – elsősorban Botos Zoltán – biztatására és konkrét támogatásával (rajzlapok s különböző más eszközök biztosításával) 1971-ben kezdett el festeni, s csupán néhány évig tehette ezt, minthogy igencsak nehezen viselte a cigánytelep lebontását. A nehéz sorsú, páratlan talentumú művész 1977-ben távozott az élők sorából. 

– Erősen akarom, hogy írott dolgaim, műveim ne csak hallgassanak elrejtve kunyhómban, mint ahogy ezt évekig tették, hanem hosszú alvás után ébredjenek végre napfényes világra – írta, s e vágya teljesült is. Mint Shah Gabriella is hangsúlyozta: könyvek jelentek meg róla, festészeti örökségét elsősorban a Dornyay Béla Múzeum őrzi, de eljutottak más jeles, hazai és nemzetközi gyűjteményekbe, rendszeres kiállításokra is. Shah Timor A csillag-igazgató vén remete címmel filmet forgatott művészetéről, s a múzeum kiadásában verseiből hangoskönyv is megjelent. Az intézmény nagy figyelmet fordít arra, hogy a felnövekvő nemzedékek múzeumpedagógiai foglalkozások keretében ismerjék meg e szellemi teljesítmény valós értékeit. 

A fentebb jelzett szobor körül a Sakkozzuk ki nevű civil szervezet jóvoltából néhány Balázs-kép illusztrációja szabad téren is látható. Lényegében e gondolatokat – a kiállított mély tartalmú és sajátosan egyedi megjelenítésű, tematizáltan, illetve időrendben elhelyezett konkrét művekre való ráutalással – elemezte szakszerűen Birkás Babett, aki maga is képzőművész.

Botos Zoltán emlékezett az alkotóra - A festőművész költőhöz közel állt Botos Zoltán – aki szintén fest és ír –, 2014-ben Beszélgetéseim Balázs Jánossal címmel könyvet adott ki közös élményeikről. A kiadvány számos Balázs-versből is idéz találó sorokat. Íme néhány, az életmű szempontjából nagyon fontos gondolat: – Kenem a festéket / vászonra, papírra / s írom azt, ami / még nincsen megírva – én lim-lomból / raktam össze / magamnak világot – Kedvem derül, mégis / ködkötélen függök – homorú tükröt kaptam örökül. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában