Kozárd

2022.03.07. 11:20

Idén húszéves lett a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete

Húsz éve, 2002-ben alakult meg a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete, amelynek székhelye ma Kozárdon található. Az elmúlt két évtizedben az egyesület számos hazai és nemzetközi elismerést vívott ki.

Szenográdi Ferenc

Vállalják azon értékek megőrzését, ápolását, amelyeket elődeink hagyományoztak ránk

Forrás: Beküldött

Az ezredfordulót követően már az ország valamennyi megyéjében működött olyan közösség, amely összefogta az adott térség tárgyalkotó művészeit. Nógrád megye viszont valamiért kimaradt az ilyen jellegű kezdeményezésekből. 

Ezt látva, Török János, aki abban az időben Balassagyarmaton élt, úgy gondolta, hogy régiónk is számos megmenteni, megőrizni való értékkel bír, és sok előny származhat abból, ha az itt élő népi kézműves alkotók szintén közösséggé átalakulnak valamilyen formában. A szügyi Sasvári János bútorfestő és fafaragó népi iparművész, az azóta elhunyt Ferkó István nógrádszakáli kovács népi iparművész, Törökné Petró Mária népi kézműves, Pethőné Szabó Piroska nemti hímző iparművész, Takács Béla szécsényi mézeskalácsos mester, Misik Zsuzsanna népi iparművész, Szabó János néptáncpedagógus és természetesen Török János megalakították civil szervezetüket. 

Folyamatosan emelkedik a létszámuk

Elnöknek Török Jánost választották, aki azóta is betölti ezt a tisztséget. Úgy fogalmazott, elsődleges céljuk az volt, hogy megfelelő szakmai érdekképviseletük legyen. Közben folyamatosan emelkedett a létszámuk, immár a Nógrád megyeieken kívül a Palócföld más területein élő alkotókat is soraikban tudhatnak. Folyamatosan építették kapcsolataikat, jó szakmai együttműködést alakítottak ki például a füleki Motolla Baráti Kör tagjaival, akik közül többen a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületébe is beléptek. Számos külföldi népi alkotó csoporttal állnak kapcsolatban. Minden évben megrendezik többek között a Nemzetközi csipke kiállítást és konferenciát. 

Az egyesület életének fontos állomás volt a 2004-es esztendő, amikor kulturális munkájuk, művészeti tevékenységeik elismeréseként felvételt nyertek a Népművészeti Egyesületek Országos Szövetségébe. Azóta minden év augusztus 20-án ők képviselik Palócföld tárgyalkotó népi kultúráját Budán a Mesterségek Ünnepén. Török Jánost pedig az a megtiszteltetés érte 2011-ben, hogy megválasztották a Népművészeti Egyesületek Országos Szövetsége alelnökének. 

Fontosak a fiatalok

Az egyesület fontosnak tartja a fiatalokkal való foglalkozást, minden évben megrendezik a kis kézművesek nemzetközi táborát. Az elnökség odafigyel a tagság szakmai elismertetésére. Alakuló ülésükön négy iparművészi címmel rendelkező alkotó ült, ma pedig már három népművészet mestere, nyolc iparművész tevékenykedik az egyesületben. Egy tagjuk megkapta a Prima Primissima Junior elismerést, három alkotójuk a Magyar Akadémia köztestületi tagja. Azzal is dicsekedhetnek, hogy a Magyar Művészeti Akadémia kiváló egyesülete címet is magukénak tudhatják. Az egyesület kezdeményezésére eddig négy külföldi alkotó kapta meg a Pro Cultura Hungarica kitüntetést. A huszadik évfordulóra rangos kiállítással készülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában