Lencsevégen

2022.03.23. 17:20

Egész életében az élményeket fotózta a szécsényi mérnöktanár

Faluhelyi László mérnöktanár életét a családja és a tanítás mellett végigkísérte a fotózás és a kirándulás. A fényképezés szeretetét tanár édesapjától örökölte. Ha felfedezésre váró tájra utazik, ma is mindig nála van a kamerája.

Szenográdi Ferenc

Faluhelyi László önálló kiállítások keretében is bemutatta már fotóit az érdeklődőknek

Forrás: NMH

Fotó: Sz.F.

Faluhelyi László 1975-ben költözött Szécsénybe családjával, a mezőgazdasági szakközépiskola tantestületének lett a tagja. Az intézményben akkoriban jószerével semmilyen szemléltetőeszköz nem állt rendelkezésére a géptan tanításához. Ő azonban a vizuális oktatás híve, ezért a tananyag szemléltetéséhez fotókat készített. Amikor nyugállományba vonult az iskolából, már 1500 ilyen tanulást segítő dia segítette az oktatási munkát. 

A fényképezés iránti elkötelezettségét és ismereteit is megosztotta diákjaival egy-egy fotószakkör keretében. Az ifjú fényképészek az intézmény folyosóján elhelyezett tablón rendszeresen tájékoztatták társaikat az iskola életéről. 

Faluhelyi László körülbelül négy évtizeddel ezelőtt lett a Nógrád Megyei Fotókör tagja. Három fényképezéssel foglalkozó táborban is részt vett. Elmondta, hogy mindig sokat tanult ezeken az összejöveteleken, s kiemelte Tóth László fotóstársa nevét, aki mindig, mindenben segítette előremenetelét. 

Egyre gyakrabban utaztak

Később úgy alakult, hogy családjával egyre gyakrabban utaztak s kirándultak távolabbi helyekre szabadidejükben.

A nyári szünetben mindig beütemeztek egy-egy bel- vagy külföldi utat. Az így szerzett élményeket, a különleges látnivalókat fotókon örökítették meg, mindezt pedig később másokkal is megosztották. 

– Valamikor az 1980-as években dr. Praznovszky Mihály, a szécsényi múzeum akkori igazgatója megkért, hogy egy diavetítéses előadáson mutassam be Bécset az osztrák fővárosba készülő kiránduló csoportnak. Ez olyan jól sikerült, hogy kedvet kaptam ahhoz, hogy az egyéb utazásaink során szerzett élményeket is megosszam másokkal. Így aztán számos virtuális kirándulásra hívtam meg látogatóimat Szécsényben, Salgótarjánban, Balassagyarmaton, Vácon és még jó néhány településen. Eddig harminc előadáshoz készítettem tematikus fotókból összeállított anyagot. Egy-egy témakörhöz 120-150 felvételt használok fel. Régebben diavetítő segítségével vetítettem a képeket, újabban digitális felvételekről számítógép segítségével mutatom be a családommal bejárt tájakat. Az előadás előtt mindig gondosan kiválasztom azt az 50-70 képet, amelyeket ki fogok vetíteni – mondta Faluhelyi László. 

Az élményeket örökíti meg

Önálló fotókiállításokkal is bemutatkozott már, láthatták képeit Salgótarjánban, Szécsényben, Nagybátonyban, Vácon és még jó néhány településen. Állandó előadója a szécsényi Múzeumbaráti Körnek, ahol jó néhány virtuális kirándulásra, hazai és külföldi utazásra hívta meg a kör tagjait. A legutóbbi márciusi összejövetelen Debrecen nevezetességeit ismerhette meg a tagság. 

– A fotózás az élmények megörökítése. Örülök, ha ezeket az élményeket másokkal is megoszthatom. Korunkra való tekintettel külföldre már nem szervezünk kirándulást a családdal, azonban hazánknak még oly sok szép tája van, amelyek még ezután is felfedezésre várnak. A fényképezőgép biztos, hogy mindig ott lesz velünk. Időnként még a feleségem is készít egy-egy felvételt – mondta végezetül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában