Tehetség

2022.02.21. 11:33

Képzőművészetet értő, szerető és művelő tanulókat nevelnek Szécsényben

Szécsény alapfokú művészeti iskolája 1996-ban képzőművészeti tagozattal bővült, amely azóta is fontos szerepet tölt be a város és környéke életében, a képzőművészet iránt fogékony fiatalok nevelésében. Céljuk, hogy a művészetet értő, szerető fiatalok kerüljenek ki az intézményből, a tehetséges tanulókat pedig további tanulmányok folytatására készítik fel.

Szenográdi Ferenc

Bakos Ferenc (középen), az iskola művész-tanára magyaráz a diákoknak

Forrás: NMH

Bakos Ferenc, az iskola művész-tanára kifejtette, hogy az intézményben többek között a képzőművészeti életünk kiemelkedő személyiségeivel is megismerkednek a gyerekek. Olyan feladatokat kapnak például, amikor egy-egy híres művész alkotását kell megvalósítaniuk, de átértelmezve azt. A legmélyebb megértés úgy történhet, ha ők maguk is próbálnak egy-egy képet újraalkotni, így sokkal közelebb kerülnek az adott festő szellemiségéhez.  Az a tapasztalatom, hogy azok a gyermekek, akik rajzból tehetségesek, de más tantárgyból kevésbé, a rajzoláson keresztül sikerélményhez jutnak, ezáltal magabiztosabbá válnak, ami jó hatással van egyéb tanulmányi munkájukra is – mondta Bakos Ferenc. Kitért arra is, hogy minden évben, minden korosztályban akad egy-két tehetséges gyermek, akik később a rajzhoz, festészethez kapcsolódó életpályát választanak. Elmondta, hogy korábbi tanítványa, Vizi Áron például kiváló eredménnyel végzi az építészmérnöki kart a pécsi egyetemen, ahol többször megdicsérték már a szécsényi fiú rajztehetségét. Volt tanítványai között akadnak alkalmazott grafikusok, képzőművészek, rajztanárok, építészmérnökök, tájmérnökök és iparművészek is. Bakos Ferenc mind a mai napig jó kapcsolatot ápol egykori növendékeivel. 

Szép eredményeket érnek el a versenyeken az iskola tanulói

Az iskola tanulói egyébként minden évben jó eredménnyel vesznek részt a különböző rajzversenyeken. Ahogy azt a művész-tanár elmondta: az utóbbi két évben ritkábban adódik lehetőség részt venni ilyen versenyeken a vírushelyzet miatt. Az idei tanévben a Puero Fabri, azaz az Alkotó gyermek rajzpályázaton Vincze Gréta megkapta Ipolyság polgármesterének fődíját. Vincze Zita, Zsíros Zsófia a zsűri különdíjasai lettek, de mások is előkelő helyezéseket szereztek. A középiskolások rajzversenyéről négy diákja tért haza valamilyen díjjal. Bakos Ferenc úgy vélekedett, hogy nagyon fontosak ezek a versenyek, hiszen amellett, hogy a diákok megmérettethetik magukat, sikerélményhez is juthatnak. Emellett a helyi művelődési ház Szabó István Galériájában minden tanév végén kiállítást rendeznek a gyermekek munkáiból. 

Fontos a közösségteremtő jellegAz iskola valódi közösséget teremt, az alkotáshoz olyan atmoszférát biztosít, amelyben a műhelymunka dominál: mindenki megvalósíthatja a saját érdeklődési körének, képességének megfelelő alkotásokat, amelyek fontos szerepet töltenek be a személyiség fejlődésében. A gyermekek szorgalmasan, kitartóan dolgoznak, így elsajátítják az alkotó, elmélyült munkát, s ezáltal erősödik bennük a koncentrált figyelem. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában