tehetség

2020.02.19. 17:00

Érzelmeit közvetíti dalaival a szécsényi énekesnő

Varga Ivett fiatal, tehetséges énekes. Élete összeforrt a zenével. Az éneklés számára egy olyan híd, amelyen át nemcsak a zeneszerző, hanem saját gondolatait, érzelmeit is közvetítheti a hallgatóság felé.

Szenográdi Ferenc

Varga Ivett szólistaként is fellép az Erkel Ferenc Vegyes Karral, művészi adottságait számos versenyen elismerték

Forrás: NMH

Fotó: Sz. F.

Varga Ivett hatévesen lett a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola Szécsényi Tagintézményének diákja. Hat évig tanult zongorázni, énekelni az iskola falai között. Tanára volt többek között Lévárdi Beáta és Cs. Szerémy Andrea is. Az éneklést a salgótarjáni Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskolában, Lengyel Judit tanárnőnél fejlesztette tovább. Ezután a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskolában ének szakon folytatta tanulmányait. Az érettségit követően Egerben az Eszterházy Károly Egyetemen tanult, ahol 2019-ben ének–zene szakon diplomázott.

Az elmúlt évek során több helyi, megyei és országos rendezvényen is fellépett. Szécsényben például rendszeresen énekel a szentmiséken, különböző egyházi, városi kulturális rendezvényeken. Szépen csengő szoprán hangja eljut a hallgatóság szívéig. Szólóénekesként tagja a helyi Erkel Ferenc Vegyes Karnak. A Vissi d’Arte Művészeti Egyesülettel pedig ismeretterjesztő koncerteket is adnak. Egerben tagja volt az egyetemi kórusnak, számos európai országban szerepeltek. Repertoárjában szerepelnek klasszikus dalok, opera áriák, egyházi művek, újabban operett énekeket is szívesen választ, és felkérésre népdalokat is énekel.

Varga Ivett szólistaként is fellép az Erkel Ferenc Vegyes Karral, művészi adottságait számos versenyen elismerték
Fotó: Sz. F. / NMH

Kedvenc zeneszerzője Wolfgang Amadeus Mozart, akitől több áriát is előadott már.

Eddigi pályája során számos versenyen vett részt és nagyon szép sikereket ért el. A Palóc Gála Nemzetközi Regionális Népzenei Fesztiválnak ő volt a különdíjasa, Egerben a nemzetközi énekversenyen megszerezte az első helyet. A VII. Vass Lajos Országos Nemzetközi Versenyen kiváló arany minősítésben részesült. Dömsödön nemzetközi énekversenyen bizonyult a legjobbnak. Ezeken kívül magáénak tudhatja a Kárpát-medence Nemzetközi Verseny nívódíját is. Montenegróban egy nemzetközi fesztiválon a zsűri neki ítélte meg a különdíjat csakúgy, mint a Lajtha Lajos Országos Nemzetközi Versenyen. Egerben pedig a négy felsőfokú intézmény részvételével rendezett énekversenynek lett ő győztese, de még sorolhatnánk tovább elismeréseit.

2014-ben és 2015-ben meghívást kapott a balassagyarmati Nemzetközi Muzsikus Táborba. Idén felkérték a Nemzetközi Ifjúsági Kórusban való részvételre, amelynek tevékenysége nyári időszakra korlátozódik. Ez a kórus 2018-ban a Kodály-emlékév alkalmából jött létre, célja, hogy műsoraival hitet tegyen a kodályi zenepedagógia közösségépítő és nevelő ereje mellett, egyben bemutassa a magyar kórusművészet értékeit. A kórustagok a Kárpát-medence minden részéből érkeztek.

Ami a jövőt illeti, Ivett Vác felé orientálódik, ahol barátja is él, s aki szintén támogatja őt további céljai elérésében. Most éppen színházi meghallgatásra készül… s hogy mit hoz számára a holnap, még nem tudni. Abban azonban biztos, hogy a zene, az éneklés továbbra is kísérni fogja, egész életen át.

Neves személyek is elismerik

Varga Ivett elmondta, nagyon sokat köszönhet a családjának, akik mindig mellette álltak, támogatták. Szülei javaslatára iratkozott be hatéves korában az alapfokú művészeti iskolába. Édesapjától, aki 2019-ben hunyt el, annak idején kapott egy emlékkönyvet, amelybe ismert és elismert személyek jegyezték be véleményüket Ivett hangjáról. Többek között Szőnyi Erzsébet, Bakos Jutta, Tokodi Ilona operaénekesek, vagy Jókai Anna író. Jankovics Marcell filmrendező például ezt jegyezte be: „Nagy öröm volt hallgatni a művésznőt, szívből, szívhez szóló gyönyörű szép hangját”. Varga Ivett tanítványaiban is elplántálja az ének szeretetét. Ahogy fogalmazott, nagy öröm a zene szeretetére nevelni a diákokat, arra, hogy szeressék a zenét, amely átsegíti az embert az élet legkritikusabb szakaszain is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában