időutazás

2019.04.29. 11:20

35. alkalommal ünnepelték Salgótarjánban a dixiet

Bár a harmincöt nem igazán kerek szám, arra alkalmat adott, hogy felidéződjék az 1984-ben indult Salgótarjáni Nemzetközi Dixielandfesztivál múltja. Az idei hatnapos programot számos új vonás, kezdeményezés is gazdagította.

Csongrády Béla

A visegrádi gálára hagyományosan a főtéri színpadon került sor

Az egyik ilyen sajátosság, hogy a főrendező, a József Attila Művelődési Központ több kulturális intézménnyel, szervezettel szoros együttműködésben szervezte a rendezvényeket, amelyek az ifjúsági jazztáborral Somoskőújfaluban kezdődtek meg a Lélekpendítők Társasága révén.

A visegrádi gálára hagyományosan a főtéri színpadon került sor

A Balassi Bálint Megyei Könyvtárban Molnár Éva intézményvezető és Tóth Csaba fesztiváligazgató nyitotta meg a 35 év plakátjaiból összeállított kiállítást. Ugyancsak az időutazás jegyében látható tárlat a művelődési központ üvegcsarnokában a fesztiválon készült fotókból: valamennyi P. Tóth László felvétele. Mind az alkotó, mind pedig Tóth Csaba – a házigazda Balogh Katalin kérdéseire válaszolva – idézte fel élményeit.

A megnyitón bevonult a budapesti Marching Band is, amelyik kétszer az utcán is hozzájárult a hangulatébresztéshez. Ugyanazon nap délelőttjén – mintegy újdonságként – beavató jazzkoncert is elhangzott a hangszereket imitáló Windsingers énekegyüttes közreműködésével középiskolás fiatalok számára. A színházteremben a Group’N’Swing aratott nagy sikert a Gengszterkorzó című hangulatos show-műsorával Mujahid Zoltán és Mihályi Réka főszereplésével.

A jazztáborosok a Beszterce téren mutatkoztak be

Péntek délután, illetve este a Fő téren került sor a visegrádi gálára. Műsorvezetőként Bodor Tivadar debütált. Szlovákiát a zsolnai V8 Band, Csehországot a prágai zenészekből álló J. J. Sovic and Gramofon, Lengyelországot a krakkói Boba Jazz Band, hazánkat pedig a Debreceni Dixieland Jazz Band képviselte. Szombaton a Beszterce téren – s ez is újítás volt – mutatkozott be az ifjúsági jazztábor tizenkét tehetséges zenésze, énekese és a szegedi Storyville Jazz Band adott műsort.

Vasárnap a Szent József templomban a budapesti Jazz and More gospel- és spirituálészámai nyújtottak különleges élményt. A program ezúttal először a zeneiskolában zárta kapuit a Jazz a Föld körül című műsorral, amelyben a tábor tanárai – Elsa Valle (ének), Csík Adolf (gitár), Gyárfás István (gitár) és Winand Gábor (ének, szaxofon, fuvola) búcsúztatták el a fesztivált.

A guruló zongora, fotó: L.B., NMH

Guruló zongora a belvárosban

Sokan nem hittek a szemüknek... Azt látták ugyanis, hogy egy dobogón álló zongora végiggördül az utcákon, tereken s közben remek dallamokat hallat a megszólaltató Vágó János jóvoltából. A siófoki zenész hat éve működteti e különös látványosságot nyújtó hangszert, amelyből tudomása szerint egy van a világon. Mindig változik a repertoár és a zongora külsőleg is igazodik az alkalomhoz. Sőt, nemcsak nyáron, de akár hideg időben is üzemeltethető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában