Helyi közélet

2016.10.30. 13:16

Üdvözlet. Üdvözlet! Üdvözlet?

fenyvesi

Welcome-projekt. A magyarul üdvözletet jelentő szó után pontot, felkiáltó- vagy kérdőjelet egyaránt tehetnénk. Legalábbis erre derült fény azon a tizenkét ország részvételével – a nevezett eseménysorozat jegyében – megrendezett konferencián, amelynek záró eseményét tegnap tartották meg Hollókőn, a Dr. Román András Látogatóházban.

Hollókő. Kelemen Hunor, a rendezvény főszervezője lapunknak elmondta: a Szicília által irányított nemzetközi projekt kifejezetten a migrációról, illetve az általa felvetett problémákról szólt. Tizenkét partner – tehát tizenkét ország, önkormányzat, illetve egyesület – vett részt az eseménysorozatban, amely Olaszország, Spanyolország, Málta és Lettország után Magyarországon, nevezetesen a világörökségi nógrádi községben zárult.

[caption id="" align="alignleft" width="1412"] Fotó: Gyurkó Péter[/caption]

– Örülünk, hogy mi adhatunk otthont a záró fejezetnek, mert ezzel mind Hollókő, mind Nógrád megye jó hírét elvisszük a nagyvilágba. És reméljük, jó példát is mutatunk arról, hogyan kell nemzetközi kapcsolatokat építeni, hogyan tudunk ebből profitálni és hogyan tudjuk megvédeni az álláspontunkat – fogalmazott Kelemen Hunor.

Nógrád Megye Önkormányzatának Közgyűlése nevében dr. Bablena Ferenc alelnök köszöntötte a jelenlévőket, aki egy latin mondás alapján azzal kezdte beszédét: hasonló a hasonlónak örül. Ezt követően kitért arra, hogy napjaink égető kérdése a migráció és az abból adódó számos nemzeti, uniós gond.

[caption id="" align="alignleft" width="1412"] Fotó: Gyurkó Péter[/caption]

– Látjuk, hogy a világpolitikát geopolitikai kérdések határozzák meg. Számos ma Európában meghatározó probléma más nagyhatalmaknál – így az Amerikai Egyesült Államokban, Oroszországban és Kínában – is meg fog jelenni – emelte ki dr. Bablena Ferenc:

– Magánemberként sok dologért vagyok felelős: az első a család, a második a szűkebb környezet – lakóhely, haza, nemzet –, a harmadik pedig a világ. Úgy érzem, e konferencia mindannyiunk számára közös meghatározója, hogy együtt tudjunk gondolkodni, cselekedni és képesek legyünk felmutatni, milyen válaszreakciók szükségesek a migráció kérdésére – tette hozzá.

A Nógrád megyei közgyűlés alelnöke emlékeztette a jelenlévőket a magyar nemzet október 2-i népszavazásának eredményére: „több mint három és fél millió ember döntött úgy, hogy önálló, független, nemzeti államot akarunk, és mi szeretnénk eldönteni, kivel élünk együtt”.

[caption id="" align="alignleft" width="1412"] Fotó: Gyurkó Péter[/caption]

– Ezt a harcot – ismerve a brüsszeli vezetők álláspontját – még meg kell vívni, de hiszem, hogy diadalmaskodik a józan ész és mindenki belátja: egy nemzet akkor tud előrelépni, akkor becsüli meg önmagát, ha saját magáért felelős. Mi nem szeretnénk Európai Egyesült Államokat, mi olyan Európát akarunk, amelyben minden nemzetállam önmaga nemzeti tudatát éli meg az európai közösség szellemében. Azon dolgozunk, hogy megmaradjon a magyarságunk – szögezte le dr. Bablena Ferenc.

A beszédet követő tanácskozás során kirajzolódott, másként élik meg, értékelik a migráció problémáját a tengeri-, és másként a szárazföldi határral rendelkező államok. Látszólag ugyanazok a mindennapi kérdések, ám vannak, akik szívvel-lélekkel fogadnák a menekülteket, és vannak, akik azt mondják – jelen esetben hazánk mellett még például a szlovákiai Bátka képviselői –, adott a gazdasági helyzetünk és adottak az abból adódó lehetőségek

Schveiczer Krisztián

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában