Helyi közélet

2016.08.23. 08:05

Palóc kertek pompás termékei

fenyvesi

„Műveljük kertjeinket!” – mondja Candide Voltaire híres művének végén, s bár ennek a kijelentésnek filozófiai jelentésárnyalatai vannak, elsődleges üzenete is örökérvényű. A balassagyarmati Palóc Kertbarátkör tagjai jól ismerik a fizikai munka, kertművelés, növénytermesztés lélekre és környezetre gyakorolt jótékony hatásait. A civil egyesület tagjai immár 43. alkalommal mutatták be lelkiismeretes munkájuk eredményeit a város közönségének.

 

Balassagyarmat. A Palóc Kertbarátkör ez évi virág- és termékbemutatója az elmúlt hétvégén, két napig várta az embereket a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban. Az esemény mindig kedves színfoltja a település életének, hiszen gondos kezű városlakók egész éves munkájának – szó szerinti – gyümölcseit csodálhatják meg az érdeklődők a termesztői szemlén.

Az épületbe belépve már messziről érezni lehetett a Csikász-teremből áradó kellemes virágillatot, míg az ajtónál káposztából készült madárijesztő – némi szereptévesztésként – csalogatta a szemet gyönyörködtető kertészeti „eredmények” iránt érdeklődő látogatókat. A roskadozó asztalokon vágott és cserepes virágok, évelők és örökzöldek, szemet gyönyörködtető kompozíciók, zamatos zöldségek, gyümölcsök, befőttek, italok és gyógynövények sorakoztak. A vendégek – szakértők és laikusok – alaposan szemügyre vették a kiállított termékeket.

Kunhalasi István, a kör elnöke megnyitójában kiemelte, hogy idén a rendkívül kedvezőtlen időjárás majdnem meghiúsította a kiállítást. A sok eső, kevés napsütés kedvezőtlenül hatott a növények fejlődésére. Medvácz Lajos, Balassagyarmat város polgármestere hozzátette: ő nem tartott attól, hogy a már-már trópusi viszonyok miatt el kell halasztani ezt a seregszemlét, hiszen a kertbarátok lelkesek, és a nehéz körülmények ellenére is mindenki nagyon szép, ízletes, a lehető legkevesebb vegyszerrel kezelt termékeket hozott el a bemutatóra. „Tudom, mit jelent odahajolni egy virághoz...” – mondta a város első embere, aki Németh László Kert-Magyarország gondolatának megidézésével zárta szavait.

A balassagyarmati rendezvényen ez évben is megjelent a szécsényi II. Rákóczi Ferenc Kertbarátkör, akik évek óta visszajáró vendégei a színpompás kiállításnak.

Bellér Annamária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában