Helyi közélet

2016.10.13. 07:58

Múltidéző: vendégünk volt a néhai államfő

fenyvesi

Elhunyt Michal Kovác, az önálló Szlovák Köztársaság első államfője – írta október 5-én az MTI, a szlovák hírügynökségre hivatkozva. Az államfő éppen húsz évvel ezelőtt hivatalos úton Magyarnándorban is járt, vidékünket pedig később is többször is felkereste.

Pozsony/Magyarnándor. Michal Kovác 1930. augusztus 5-én született Kelet-Szlovákiában, a Homonnához (Humenné) közeli Szerelmesen (Lubisán). Kereskedelmi akadémiára járt, elvégezte a pozsonyi Közgazdasági Főiskolát. Ugyanitt tanársegédként kezdte pályáját, majd 1955-ben a bankszakmában helyezkedett el, a Csehszlovák Állami Bank pozsonyi területi kirendeltségén lépett szolgálatba. 1964-65-ben Kubában oktatott, 1967-68-ban egy csehszlovák bank londoni helyettes vezetője volt. Onnan hazarendelték, és az 1970-es tisztogatások alkalmával kizárták a kommunista pártból. 1971-78-ban ismét banktisztviselőként dolgozott Pozsonyban, 1978-tól 1989-ig a Központi Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal tudományos munkatársaként tevékenykedett. Az 1989-es forradalom után pénzügyminiszter lett a Vladimír Meciar alakította szlovák „nemzeti egyetértés” kormányában. Vladimír Meciar 1990 júniusában megalakított első kormányában a pénzügyminisztériumot vezette, míg 1991 májusában, Meciar visszahívása után ő is lemondott. Az 1992. évi választásokon a Meciar vezette HZDS színeiben ismét bejutott a Szövetségi Gyűlésbe, amelynek elnöki tisztét is betöltötte 1992. december 31-ig, Csehszlovákia kettéválásáig. 1993. február 15-én a Szlovák Nemzeti Tanács az önálló Szlovák Köztársaság első elnökévé választotta. Ezután kilépett a HZDS-ből.

[caption id="" align="aligncenter" width="754"] Mihal Kovác, Sándor István és Huszár Károly, nagykürtösi vállalkozó, aki aktív szerepet vállalt a magyarnándori vásárok szervezésében[/caption]

Michal Kovác elnöki esküjéhez híven a demokrácia és a jogállam, valamint az európai normák érvényesülését kívánta szolgálni és egyfajta mértéktartó kiegyensúlyozó szerepet betölteni, miközben hajdani mozgalma és Meciar kormánykoalíciója részéről egyre több támadás érte. 1998. március 2-án államfői posztjáról leköszönt. Mivel utódjáról nem sikerült a parlamentnek döntenie, lemondását követően Vladimír Meciar miniszterelnök – a űkivel igen megromlott a viszonya – vette át a jogköreit.

[caption id="" align="aligncenter" width="926"] Sándor István (balra) Mihal Kovác államfővel koccint a megnyitón[/caption]

Lemondása másnapján egy müncheni bíróság 150 ezer márka óvadék ellenében kiengedte a vizsgálati fogságból fiát, ifj. Michal Kovácot, akit 1995-ben ismeretlen tettesek elraboltak, majd nemzetközi elfogatóparancs alapján Csehországban őrizetbe vettek, a Technopol külkereskedelmi cég kárára elkövetett csalásban való részvétele miatt. (Elrablásának körülményei máig tisztázatlanok.)

1998 novemberében Michal Kovác bejelentette, hogy újra indul az államfői posztért, amelyre nem sikerült az utódját megválasztani. 1999. május 11-én bejelentette, hogy Rudolf Schuster javára visszalép a megmérettetéstől, lépésével a négypárti kormánykoalíció közös jelöltjének pozícióját igyekezett erősíteni, mondván „Szlovákia és a demokrácia sikere számára olyan fontos érték, amelyet nem szabad a meciarizmus visszatérésével veszélyeztetni”. Azóta a nagypolitikától visszavonultan élt, feleségével egy alapítványt vezettek. Időközben egészségi állapota is megromlott, 2009-ben hozták nyilvánosságra, hogy Parkinson-kórban szenved.

*** Michal Kovác – aki értett magyarul, felesége pedig beszélte is nyelvünket – elnöksége alatt, 1996 szeptemberében Magyarnándorban járt, az Ipoly Magyar-Szlovák Regionális Kiállítás és Vásár díszvendégeként. A község polgármestere, Sándor István így emlékezett vissza a látogatásra:

– Többször találkoztam Michal Kováccsal Pozsonyban, egyszer Csáky Pál társaságában fogadott is a köztársasági elnöki palotában. Akkor hívtam meg a vásárunkra, amit nyolc alkalommal rendeztünk meg az 1990-es években. Hozzátettem, hogy amennyiben el tudna jönni egész napra, annak nagyon örülnénk, ha csak villámlátogatásra lenne ideje, akkor inkább halasszuk későbbre. Igent mondott, így 1996. szeptember 14-én a balassagyarmati határátkelőn fogadhattam vendégünket. A határról az elnöki Mercedes limuzinnal utaztunk vissza Magyarnándorba. Számos kérdése volt, reggeltől estig az egész napot itt töltötte, eljutottunk Bánkra és Balassagyarmatra is. Mondhatom, hogy megszerette a mi vidékünket, később, amikor a gyügyi gyógyfürdőben kezelték, magánemberként is többször visszatért ide, a feleségével együtt.

Később, amikor már nem töltötte be a hivatalát, találkoztunk egyszer Pozsonyban. Akkor azt terveztük, hogy Göncz Árpáddal, a volt magyar köztársasági elnökkel Magyarnándorban tartanak egy találkozót. Ennek meg is kezdődött a szervezése, de sajnos Göncz Árpád akkor már nem volt abban az állapotban, hogy felvállalja a dolgot.

Michal Kovác nagy érdeklődést mutatott s magyarországi szlovákok iránt, sokra tartotta a „népi diplomáciát”, ami az akkori, a nagypolitikában meglehetősen rossz magyar-szlovák viszony mellett is kiválóan működött!

Sándor István munkájáért, a már említett népi diplomáciában kifejtett tevékenységéért és az Ipoly Magyar-Szlovák Regionális Kiállítás és Vásár szervezéséért magas elismerést is kapott az 1996-os magyarnándori rendezvényen: Szlovákia Köztársasági Elnöki Emlékérmét vehette át, ami jelentős kitüntetés, rajta kívül mindeddig csak nagykövettől magasabb pozícióban lévő személyek kapták meg.

Michal Kovác  beszédében, amelyet az 1996-ban ötödik alkalommal megtartott kiállításon mondott el, kiemelte: az ipari kiállítás rendezésében elért tapasztalatok világosan mutatják, hogy az eredetileg határmenti régiók vállalkozásainak kapcsolatait megcélzó kezdeményezések miként válhatnak széleskörűvé.  A magyar és a szlovák vállalkozók már nem csak a határ közeléből érkeztek Magyarnándorba, illetve bajor kapcsolatok is kialakultak. A jó példa bebizonyította, hogy a helyi önkormányzatok tevékenysége széles és túlnyúlhat a határokon is. Az államfő gratulált a rendezvényhez és sok sikert kívánt a továbbiakra, illetve megköszönte a szívélyes fogadtatást is.

Michal Kovácot ma helyezik örök nyugalomra Pozsonyban, államfőnek kijáró tiszteletadás mellett.

[box type="info">1996 szeptember 14-én a volt szlovák államfő ezt írta a magyarnándori vásár emlékkönyvébe:

„Üdvözlöm az V. Ipoly Szlovák-Magyar Regionális Vásár és Kiállítás résztvevőit Magyarnándorban. Magasra becsülöm ezt a rendezvényt, mert hozzájárul nem csak a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséhez, hanem a megértés és a barátság elmélyítéséhez is. Az, amit tesznek a határmenti polgármesterek, az népi politika, amely területileg jó kiegészítője az ún. nagy politikának. Ebből az alkalomból üdvözlöm a régió minden lakosát, beleértve a szlovák nemzetiségű lakosokat is. Nagyon fontosnak tartjuk a szlovákok és magyarok jó együttműködését.

Mihal Kovác”[/box>

Faragó Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában