Helyi közélet

2017.04.04. 04:59

Minden jeles ünnepre készülnek

fenyvesi

Ahogy kitavaszodik, úgy indul be mindenütt a „szezon”. Nincs ez másképpen a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központban sem, ahol az esztendő minden jeles napjára szerveznek különféle programokat.

Hegedűs Henrik

Drégelypalánk. Legutóbb, a pedagógusok számára szervezett nyílt nap szünetében ültünk le a Szondi emlékhely vezetőjével, Pásztor Ildikóval, hogy egy kicsit előre tekintsük az esztendőre, milyen kínálattal is szolgálnak itt a középkori történelem és kultúra iránt érdeklődőknek.

[caption id="" align="aligncenter" width="1193"] A középkori ágyút több alkalommal is „megszólaltatják”[/caption]

– Lényegében január végétől már telis-teli vagyunk eseményekkel, és bízvást mondhatom, egyre növekszik a látogatóink száma, egyre több helyen értesülnek arról, hogy mi itt működünk, távolabbi tájakról is érkeznek hozzánk vendégek – kezdte mondandóját a kiállítótér vezetője. – A továbbiakban is minden jeles naphoz, ünnephez kapcsolni szeretnénk különböző programokat. Már nagyon készülünk a közelgő húsvétra, amikor hétfőn a „Legendák útján” vándorolhatnak fel a látogatók a várba, ahol interaktív bemutatóval kedveskedünk, bemutatva Drégely történetét, szót ejtünk a legendákról és egy kis ostrommal is színesítjük a műsort. Még áprilisban, pontosabban a 21-i hétvégén a „Művészetre Hívás Napjához” csatlakozunk, koncerttel, és a községben élő Lipták Zoltán természetfotós kiállításával. Természetesen kiemelt figyelmet fordítunk György napjára is. Ugyan április huszonnegyedike most hétfőre esik, mi „beelőzünk”, és szombaton megrendezzük a Kárpát-medencében élő Szondi Györgyök nemzeti találkozóját. Szeretettel várunk mindenkit, akik e nevet kapta a keresztségben, és a várvédő hős vezetéknevét viselő vendégeink részére ezen a napon ingyenes a belépés.

Miközben a turisztikai központ munkatársa, Lukács Ákos – akit Szondi megszemélyesítőjeként és kiváló tárlatvezetőként ismernek itt, Drégelypalánkon – is mellénk telepedik, Pásztor Ildikó folytatja a felsorolást: május 13-án a „Történelmi Emlékhelyek Napján” Teszári Károly tekint vissza a Drégelyvár Alapítvány több évtizedes vármentő tevékenységére, lesz fegyver- és viselet-bemutató, valamint megszólaltatják a turisztikai központ udvarán lévő középkori ágyút is. A közeli Várkapitány étteremben ebből az alkalomból középkori lakomát tartanak, az ínyencek megkóstolhatják, mit is ettek annak idején a törökök ellen fegyvert fogó katonák. Az est leszálltával pedig különleges éjszakai csillagtúrán vehetnek részt a legmerészebb jelentkezők. A gyermeknaphoz, illetve a pünkösdi ünnepkörhöz szintén csatolnak programokat: kézműves foglalkozásokat tartanak, vitézi próbát állhatnak ki a fiatalok, és pünkösdi királyt is választanak.

– Június 18-át az apák napjának szenteljük, ide kifejezetten apa-fiú párokat várunk – említi tovább az események sorát a kiállítótér vezetője. – Íjászkodás, csatacsillag-dobás, ostromjáték, bajvívás, sokféle feladat lesz, amire reméljük, minél többen jelentkeznek, míg Szent Iván napján, 24-én a „Múzeumok Éjszakáján” ugyancsak egy éjszakai csillagtúrát indítunk, ezúttal a Szondi-hársfasorhoz. A legnagyobb rendezvényünket, a Szondi Várjátékokat 2017-ben július 8-án tartjuk, két helyszínen, fenn a várban a hagyományőrzés szellemében, míg lenn, a Schaffer-kúti tisztáson egy tizenhatodik századi vásári forgatag minél több színpompás, érdekes elemét elevenítjük fel. A nyarat a nemzetközi zarándoknappal zárjuk augusztus 28-án, amely érinti a Szondi emlékút állomásait. Természetesen az őszi és a téli időszakban is minden hónapban szervezünk eseményeket, programokat – zárta szavait Pásztor Ildikó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában