Könyvbemutató

2018.04.21. 06:56

Megyénk az első világégéskor

A napokban mutatták be a Nógrádiak a nagy háborúban című kötetet a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltárában. Ezen kívül konferencián is részt vehettek az érdeklődők, amelynek során az akkori történésekhez kapcsolódó levéltári kutatásokról adtak átfogó képet a szakemberek.

Gerhát Karina

A rendezvény elején dr. habil Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója elmondta: a könyvben is szó esik arról, hogy nagy lelkesedéssel rohantunk az első világháborúba. Azonban nemcsak mi magyarok, hanem Európa majdnem minden népe, mert úgy érezték, hogy kellőképp felkészültünk rá. A háború nem volt gyors, négy évig tartott, éppen ezért mindig több és több embert szívtak fel a viszályok. Az események nemcsak a hadszíntereken, hanem a hátországban is éreztették hatásukat.

Ezt követően Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke kifejtette: büszkén látja, hogy vannak még olyan emberek, akik szenvedéllyel átitatott hivatástudattal foglalkoznak hazánk, és talán egész Európa, vagy inkább a világ mai felosztását nagyban meghatározó világégéssel. Különös hangsúlyt helyezve az abban való nógrádi szerep­vállalásra.

Ezen gondolatok elhangzása után három előadást hallgathattak meg az érdeklődők, amelyek a levéltár szerepét az első világháborús veszteségek feltárásában, a nagy háború Nógrád megyei internetes emlékezetét, valamint a losonci 25-ös gyalogezred utóéletét száz esztendő távlatában mutatták be.

Mindezek után dr. Négyesi Lajos, a kegyeleti diplo­máciáért felelős miniszteri biztos belföldi szakreferense szólt néhány gondolatot a Nógrádiak a nagy háborúban című könyvről.

Beszédében kifejtette, a kötet azért nagyon hasznos, mert végigkövethető benne, hogy az emberek hogyan élték meg azt a négy évet, amely a társadalmat átalakító háborúról szólt. A nógrádiakra is kihatott mindez, hiszen a polgároknak szembe kell nézniük azzal, hogy valahol ott fordult rossz irányba a sorsuk. A vármegye, ahol békés, nyugodt emberek éltek, az első világháború végére hirtelen az ország határára került.

Dr. Négyesi Lajos elmondta: nagyon tetszik neki, hogy az első világégésről két nő – Kazareczki Noémi és Szepessyné Judik Dorottya – írt könyvet. Ez azért remek dolog, mert ők érzik igazából azt a fájdalmat, amit a világháború okozott.

A Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltára az első világháború centenáriumára emlékezve állította össze forráskiadványát. Az 1914–18 közötti időszak Nógrád vármegyéjére vonatkozó levéltári dokumentumok elsősorban a hátország háborús szerepvállalásáról, illetve azok következményeiről szólnak. Ezen források közkincsé tételével a szakemberek legfontosabb célja az, hogy hozzájáruljanak a Nógrád megye első világháborús időszakáról szóló szakirodalomban tátongó űr betöltéséhez.

Gusztiné dr. Toronyi Judit, a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltárának igazgatója elmondta: a Nógrádiak a nagy háborúban – Dokumentumok az I. világháború Nógrád megyei történetéből című forráskiadvány tematikája a kronológiát is követve egy-egy téma köré szervezi a levéltári forrásokat, valamint az írott sajtóanyagokat. A kötetben szereplő levéltári dokumentumok sokszínűségéről jegyzőkönyvek, iratok, plakátok, kisnyomtatványok, valamint fényképek tanúskodnak.

A kilenc fejezet azonos módon épül fel. Egy általános történeti bevezetővel kezdődnek, amelyek segítik az olvasót az adott részben lévő iratok megismerésében. A szerzők a dokumentumválogatás során arra törekedtek, hogy a legteljesebb képet adják az adott témáról. Ezek egy részét eredetiben, a többit pedig betűhív átiratban tették közzé.

Kiemelt fotó: A katonák éhségének enyhítésére nyársra húztak egy malacot valahol a hátországban, Fotó: Fortepan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában