Helyi közélet

2016.08.11. 07:06

Megkérdőjelezhetetlen a siker

fenyvesi

Újabb pályázati lehetőségek nyíltak meg a magyar-szlovák határ menti térségek közös fejlesztésére az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében. Az Európai Unió támogatásával a két szomszédos ország tovább erősítheti a gazdaság versenyképességét, folyamatosan növelheti a társadalmi és kulturális koherenciáját, valamint a természeti értékek védelmét.

Nógrád megye. A program több évvel ezelőtt – öt szlovák és hét magyar résztvevő megyével – azzal a céllal indult, hogy fejlessze határtérségét az Európai Unió támogatásával. A határon átnyúló programok lebonyolítása egységes szerkezetben történik, függetlenül az államhatárok által meghatározott területi megosztástól, közös projektek, közös döntéshozás és közös pénzügyi keretek alkalmazásával – mondta el lapunknak Sándor Ildikó, a Nógrádi Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

[caption id="" align="aligncenter" width="957"] Kiemelt hangsúlyt kap a határon átnyúló logisztikai szolgáltatások javítása Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Az együttműködési programok keretében olyan projektek valósulnak meg, amelyek határon átnyúló hatással bírnak. Ilyen hatást vált ki például a turisztikai attrakciók összekötése, határon átnyúló közlekedési, vagy túraútvonalak kialakítása, határfolyó mentén végzett környezetvédelmi beavatkozások, vagy az intézmények együttműködésével kialakított új szolgáltatások, amelyek a határ mindkét oldalán élőket információhoz juttatják. A sikeres pályázáshoz mindkét oldalon szükséges legalább egy szervezet bevonása.

[caption id="" align="aligncenter" width="962"] Az eddig elért eredmények azonnali pozitív hatásai nyilvánvalóak Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

A célok elérése érdekében ebben a ciklusban négy fő prioritási tengelyt határoztak meg. Az első azon együttműködéseket ösztönzi, amelyek elsősorban a turizmus fejlődéséhez járulnak hozzá, ezen belül kiemelten támogatják az együttműködések feltételeinek megteremtését. A prioritás kiterjed továbbá a határmenti terület vonzerejének növelésére, a természeti és kulturális örökség megőrzésével, védelmével, népszerűsítésével és fejlesztésével.

A második a határon átnyúló mobilitás javítását célozza meg, elsősorban a másod- és harmadrangú csomópontok infrastruktúrához történő kapcsolásával a szlovák-magyar határon elhelyezkedő határátkelők sűrűségének növelésére koncentrál. Kiemelt hangsúlyt kap a határon átnyúló tömegközlekedési és logisztikai szolgáltatások javítása.

A harmadik prioritás a fenntartható és minőségi foglalkoztatás előmozdítása és a munkavállalói mobilitás, amely a régiók közötti egyenlőtlenségek csökkentésére fókuszál.

A negyedik prioritás pedig a hatóságok és a határtérségben élő emberek határon átnyúló együttműködésének javítását tűzte ki célul. Ennek keretében Kisprojekt Alap megnyitása is várható a későbbiekben, amely lehetővé teszi akár kisebb rendezvények támogatását.

Nógrád Megye Önkormányzata – mint a program tervezésében, működtetésében érintett szereplő – célja, hogy a térségből minél több sikeres pályázat valósulhasson meg, és hozzájárulhasson a megyei területfejlesztési programban kitűzött célok eléréséhez.

Az eddig elért eredmények, mint az újonnan épített utak, hidak és kerékpárutak kilométerei, a renovált épületek, parkok, a korszerűsített eszközállományok azonnali pozitív hatásai nyilvánvalóak. Emellett azonban el kell mondani, hogy ugyanilyen fontosak a kevésbé kézzelfogható, de gyakran tartósabb eredmények is, mint a szervezetek, az intézmények és az emberek közötti kapcsolatok létesítése, erősítése– zárta mondanivalóját Sándor Ildikó.

(NBA)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában