Nógrád megye

2018.07.18. 11:30

Nem csak a húszéveseké... – közösségben jól szórakoznak az idősek

A megye 190 ezer lakosából több mint 56 ezren kapnak nyugdíjat, járadékot, vagy nyugdíjszerű rendszeres ellátást, 40 ezer ember 65 éven felüli.

P. K.

Fotó: Hüvösi Csaba

Ők képezik a megye egyik jelentős társadalmi rétegét, s bizonyítják: a nyugdíjkorhatáron túl is van lehetőség az aktív közösségi életre. A Nyugdíjasok Nógrád Megyei Szövetségét mintegy negyven nyugdíjas klub és csoport alkotja. Taglétszámuk nyolctól 180 főig terjed.

– Több mint egy évtizede felmenő rendszerű megyei versmondó és dalos válogatókat szervezünk, de Kattints rá nagyi címmel számítógép-kezelői és internetfelhasználói tanfolyamokat is megszerveztünk már. Emellett tartunk fogyasztóvédelmi képzéseket, környezet- és egészségvédelmi, valamint rendőrségi előadásokat is – mondta Szendrődi György, a szövetség elnöke.

Egészségben tart az aktivitás

Szendrődi György elmondta: azok az idősek, akik feladat nélkül bezárkóznak, szellemileg és fizikálisan is leépülnek. A közösségekhez való tartozás ezt lassítja. A fiatalabb nyugdíjasok szívesebben csatlakoznak olyan szervezetekhez, amelyek a saját érdeklődési körüknek megfelelő programokat kínálnak. A szövetséghez azok a klubok csatlakoznak, amelyek egyetértenek célkitűzéseikkel.

Hozzátette: a programokkal, az aktív részvétellel a nyugdíjasok azt szeretnék megmutatni, hogy az időskor nem jelent egyet a szórakozásról való lemondással.

– Az emberek többsége nyugdíjazása után is igényli a családon kívüli, rendszeres civil életet. Salgótarjánban kifejezetten aktív réteget képviselnek az időskorúak, akik a legtöbb városi rendezvényhez örömmel csatlakoznak. Ők alkotják a legtöbb civil szervezet bázisát is – fejtette ki lapunk kérdésére az elnök.

Mint mondta: a kulturális és hagyományápoló rendezvényeken is rendszeresen megjelennek a szépkorúak. Ugyanakkor a fiatalabb – most nyugdíjba vonult – réteg nehezebben elérhető, ők azok, akik munka mellett nem vettek részt aktívan a közösségi akciókban vagy a civil szervezetek életében, ezért nem is hiányolják azt.

Kiemelt fotónkon: Durran a karikás. Az idősek szívesen járnak közösségekbe, sokan fellépésekre is vállalkoznak

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában