Jujj!

2018.05.21. 19:44

Késsel dobálták a polgármestert Patakon

Hatalmas tömeg fordult meg pünkösd vasárnapján, Patak hagyományos tavaszi nagyrendezvényén, a Pampuskafesztiválon.

Hegedűs Henrik

Gyermekek és felnőttek rengeteg programon szórakozhattak, és kóstolhatták meg a finom pampuskákat, vagy a babgulyást.

Vásárosok során kecmeregtünk keresztül, míg a község sportpályájára kiérkeztünk. A színpadon éppen a Kerek Perec Egylet művészei adták elő zenés-mesés, tréfás műsorukat, bevonva a legkisebbeket is a mókába. Távolabb, az öltözőkön is túl javában készültek a fesztivál névadó termékei. Az elkészült pampuskákat buzgón és büszkén kínálgatták az alkalmi szakácsok és kukták, a sok-sok látogató pedig sorban állt a falatokért. A fánkot természetesen illik valamivel ízesíteni is, a legtöbben – egyértelműen – a lekvárra szavaztak, és szinte minden vendég repetát is kért.

 

Készülnek az ínycsiklandó fánkok. Fotók: Torjay Attila/NMH

Palócok farsangi eledele

A pampuska főleg a palóc nyelvterületen használatos – olvashatjuk a Sokszínű vidék című honlapon. A zsírban sült, édes kelt tészta, a fánk a vidéki farsangok elhagyhatatlan finomsága, de Patakon a pünkösdi ünnepkör kedvelt eledele is. A nógrádi vidék régen sem tartozott a Kárpát-medence leggazdagabb tájai sorába, így a munkákban megfáradt emberek asztalára főként tésztából és burgonyából készült ételek kerültek, mint a laska, a nagygönc, vagy a pampuska.

Kisvártatva ismét a színpad felé fordult figyelmünk, hiszen a fellépő cirkuszművészek Fekete Tibort, Patak polgármesterét csalogatták az emelvényre. Aki már járt ezen az eseményen a korábbi években, tudta mi következik. A falu vezetőjét egy fal elé állították, terpeszben álltak a lábai, elöl a mellén összekulcsolta kezeit és mozdulatlanul tűrte, ahogy a késdobáló mutatvány során a testétől néhány centiméterre koppannak az éles szerszámok.

 

Nem kis bátorságra volt ehhez szükség.

 

Porcukorral és lekvárral a legfinomabb.

 

A későbbiekben gyermekek különböző ajándékokért egyszerű kvízkérdésekre válaszoltak, majd a mohorai énekes kedvű asszonyok következtek, a dejtári aerobikcsoport lányai és fiai(!) igen látványos bemutatóval rukkoltak elő, és távozásunk előtt még belepillantottunk még a Nordton együttes előadásába.

 

 

 

Címkék#patak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában