Helyi közélet

2017.02.15. 07:32

Képein ott az erő és a szelídség

fenyvesi

A salgótarjáni Oláh Lajos képzőművész festményeiből nyílt kiállítás nemrég Szécsényben, a művelődési ház Szabó István Galériájában.

Szécsény. A rendező, a Szécsényi Közművelődési Nonprofit Kft. nevében Sáriné Borik Melinda művelődésszervező köszöntötte az érdeklődőket, akik közült többen érkeztek Salgótarjánból, Balassagyarmatról és a környező településekről.

Elmondta: Oláh Lajos 1957-ben Salgótarjánban született. Már az általános iskolás korában felfigyeltek tehetségére, ennek ellenére csak 1993-ban kezdett el alkotni. Autodidakta módon képezte magát, festett. Első kiállítása Salgótarjánban volt, ezt követően  több helyről is kapott meghívást. Rendszeres kiállítója a szécsényi Nógrád Megyei Őszi Tárlatnak. Alkotásaival a roma kultúrát szeretné gazdagítani, valamint Salgótarján és Nógrád megye képzőművészeti hírnevét gyarapítani.

[caption id="" align="aligncenter" width="1193"] Oláh Lajos képzőművész[/caption]

Stayer László, Szécsény polgármestere köszöntőjében az alkotó egyéni látásmódjára és önkifejező képességére hívta fel a figyelmet.

– Régi igazság: a művész, ha hittel fest, Isten vezeti a kezét. Médium. Amit lát és láttat, azt Isten tekintetével teszi. Nem a sallangra, arra koncentrál, ami az emberbe emberfeletti helyről érkezik. Vagy nem is koncentrál, egyszerűen engedi magát vezetni általa. – kezdte megnyitóját Handó Péter író, grafikus, antropológus, a Balassi Asztaltársaság tagja.

Ezt követően arról szólt, hogy az embernek elegendő felismerni, merről jön a sugallat, melyiknek enged, melyik szolgálatába szegődik. Az alkotónak, egy hívő embernek munkái látható a tárlaton, olyan emberé, aki a fény világossága felé indult el.

– Van szerencsém egy ideje nyomon követni Oláh Lajos munkásságát, ezért nyugodt szívvel állítom, egyre tisztább az a képi beszédmód, ami az övé, sajátja, akkor is az, ha egy-egy gesztusban ott vannak az elődei. Ott vannak Oláh Lajos-i szűrőn átszűrve, átkonvertálva, átlényegítve. Nem kell ahhoz különleges képesség vagy képzettség, hogy felismerjük: eredeti egyéniség hozta létre ezeket a festményeket. Oláh Lajos legjobb munkáin az erő és szelídség egyszerre van jelen – jegyezte meg Handó Péter, aki ezután röviden szólt a látott alkotásokról.

A kiállítás megnyitóján gitárjátékával közreműködött Henning Róbert. A megnyitó végén az alkotó megköszönte a kiállítás lehetőségét, a jelenlévőknek pedig az érdeklődést. A tárlat március 8-ig látogatható.

Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában