Bér

2018.05.22. 15:23

Kápolna áll már a régi vízimalom udvarán

A Bánfi család és az újraalapított béri római katolikus egyházközség Szent Anna-kápolnáját dr. Varga Lajos segédpüspök szentelte fel a napokban a béri Malom Udvarban.

P. K.

Elsőként Maczó László polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd Balla Mihály országgyűlési képviselő fejezte ki örömét a kápolna megépítésével kapcsolatban. A honatya dr. Bánfi Ferenccel, a béri egyháztanács elnökével mintegy két évvel ezelőtt már beszélgetett a templom megépítésének tervéről, hiszen a Bánfi család régi álma volt, hogy a panzió mellé egy olyan helyet is létrehozzon Béren, ahol az imádság hangjai szólhatnak.

Vallási indítékból kezdtek építkezni

Dr. Bánfi Ferenc felesége 2009-ben, a Fülöp-szigetekről megérkezve ismerte meg a falut, s eldöntötte: Béren szeretne letelepedni. A Malom Udvar helyszínén eredetileg egy 1764-ben épült, akkor még romos vízimalom állt, amelyet új élettel töltöttek meg. Mivel a család római katolikus vallású, ezért terveik között már régóta szerepelt, hogy a panzió mellé egy kápolnát is építenek.

Dr. Bánfi Ferenc beszédében elmondta: egy komoly értékeket képviselő faluban élnek, amelyeket meg kell becsülni és megőrizni a jövő nemzedékének is.

– Tavaly dr. Beer Miklós váci megyéspüspök ránk bízott egy 1770-ben elkészült és megszentelt oltárt, amelyet most restauráltunk, és a kápolna ékessége lett – mondta a béri egyháztanács elnöke.

A köszönetét fejezte ki továbbá a Váci egyházmegye méltóságainak is, akik tettekkel is segítették, hogy a Malom Udvarban megnyithassák a hit és a szeretet házának ajtaját. Ezt követően dr. Varga Lajos megáldotta a kápolnát.

– A Jóistent imádhatjuk bárhol a templomon kívül, mégis teremtünk számára olyan házat, ahol rá emlékezhetünk. E hajlékot elkülönítjük a többi háztól, megszentelt helynek tekintjük, hiszen itt az ember csak az imádsággal foglalkozik, s ezáltal a lélek érintkezik a mindenható Istennel – mondta a segédpüspök.

A kápolna ajtaja ezentúl mindenki előtt nyitva áll, hogy imádkozhasson.

Kiemelt fotónkon: A kápolna felszentelése a falunak is ünnep volt – Fotó: Hüvösi Csaba, NMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában