Helyi közélet

2017.06.13. 06:37

Halad a huszonegyes kivitelezése

fenyvesi

Javában zajlik a 21-es főút négynyomúsítása. Megyénkben Pásztó és Bátonyterenye térsége is érintett a fejlesztésben, előbbinél már nagyon előrehaladtak a munkálatokkal, utóbbinál pedig az előkészületeket kezdték meg. Az ezen szakaszok építésére vonatkozó kérdéseinkre a Nemzeti Infrastruktúra Zrt. kommunikációs igazgatója, Karcagi Orsolya válaszolt.

– Milyen előrelépések történnek idén a pásztói szakaszon?

– Az idén várhatóan elkészül a pásztói felüljáró, a mátraszőlősi gyalogos aluljáró és a szakasz végén található főpálya híd is, valamint a mátraszőlősi csomópontban a kétsávos turbókörforgalom. Már folyamatban van a főpálya jobboldali aszfaltos pályaszerkezetének építése is. Ezen munkálatokat az alapozta meg, hogy a forgalom – a régi jobb pályáról az új bal pályára való átterelése – az elmúlt év decemberében megtörtént, és így a jobb pálya bontása idén, ahogy az időjárás engedte, megkezdődhetett. Készül a kétoldali vadvédő kerítés, folyamatban van a növények telepítése és készülnek az útirányjelző portálszerkezetek is, változtatható jelzésképű tartalommal. A nyár végén, illetve ősszel várható a szakasz végleges forgalomtechnikai kialakítása, azaz a burkolatjel-festések, táblázások és szalagkorlátok kiépítése, valamint a csomópontok (Pásztó és Mátraszőlős) közvilágítási hálózatának befejezése.

[caption id="" align="aligncenter" width="1341"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

– Milyen nagyobb változások várhatóak ezen a szakaszon a közeljövőben?

– A szakasz építésének hátralévő időszakában többszöri forgalom-átterelés várható az egyik oldalról a másikra a munkafázisok üteméhez igazodóan, illetve a nyár végén elbontják a jelenlegi mátraszőlősi csomópont és a szakasz vége között kialakított ideiglenes terelőutat is.

– A Pásztó „bejáratánál” lévő buszmegállónak hol lesz a végleges helye? 

– A pásztói csomópont keleti és nyugati oldalán az elosztó körforgalmak ki-, illetve belépő ágára lettek megtervezve és hatóságilag engedélyezve a buszjáratok megállói. A buszmegállók ennek megfelelően a végleges helyükre lettek megépítve, az építés ideje alatt ideiglenes jelleggel működnek. A mátraszőlősi kétsávos turbó körforgalmi csomópontban a főpálya kilépő ágain lesznek a buszöblök megépítve, jelenleg az itt található ideiglenes terelőúton van üzemeltetve egy ideiglenes buszmegálló pár.

– Lehet nagyjából tudni, hogy mikorra tervezik a szakasz átadását?

– A Nógrád III. 3,7 kilométer hosszú, Pásztó-Mátraszőlős szakaszának építése várhatóan 2018. második negyedévben befejeződhet.

[caption id="" align="aligncenter" width="1341"] A beruházás várható befejezése 2019 második negyedéveFotó: Hüvösi Csaba[/caption]

– Mikor kezdődik a bátonyterenyei szakaszok kivitelezése?

– A munkaterület átadási eljárása május elején megindult, a munkakezdés júniusban várható.

Ezeken a szakaszokon (4-es és 5-ös), milyen forgalmi rend változásokra kell számítani az autósoknak?

– Általánosságban elmondható, hogy a többi épülő szakaszon bevezetett forgalmi rendhez hasonlóan először a bal-, aztán pedig a jobb pályát építik majd. A szakaszokon sebességkorlátozásra és előzési tilalomra kell számítani. A forgalmi rend-változások idején a kihelyezett KRESZ-táblák segítenek az eligazodásban.

– Milyen időintervallumban tervezik megvalósítani a beruházást?

– A beruházás várható befejezése 2019 második negyedéve.

Lakatos Kati

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában