Helyi közélet

2017.05.18. 03:36

Folyamatosan termel és bővít a „Vegyépszer”

fenyvesi

Nemrégiben egy egyedi gyártásban készült, 55 tonnás monstrum gördült ki az SVG-Hungary Gépgyár Zrt. (közismertebb nevén a Vegyépszer) kapuján, amelyet német megrendelésre gyártottak le. Az üzemet másfél évvel ezelőtt újraindító cég előrehaladásának ütemét jól jelzi, hogy az előzetes adataik szerint ezekben a napokban elérhetik a tavalyi teljes év bevételének szintjét.

Salgótarján. Egy összesen 110 tonnás égetőmű berendezéseit gyártotta le több darabban a cég az elmúlt hónapokban, amelyek elemei egyenként 10 és 55 tonna közöttiek voltak. Bár a gyár üzemcsarnoka a laikus számára is impozáns méretekkel és nem utolsósorban darukapacitással rendelkezik, a legnagyobb egység speciális szállító trélerre emeléséhez még a salgótarjáni Nordtechnik Kft. daruját is segítségül kellett hívni.

[caption id="" align="alignleft" width="1200"] Égetőmű elemének szállítása az SVG-Hungary Gépgyár Zrt. salgótarjáni gyárterületén[/caption]

– A németországi Friedrichshafenből érkezett a megrendelés az égetőmű nagyobb darabjainak legyártására – mondta el kérdésünkre Magyar István, a cég műszaki igazgatója. Az igény specialitását a méreteken túlmenően az jelentette, hogy a darabok hegesztése kimondottan szabványigényes és nagy odafigyelést igénylő – több szinten is ellenőrzött – feladat volt.

– Itt szinte mindig – az elődök időszakában is – egyedi berendezéseket gyártottak a legkülönbözőbb méretekben. Asztalnagyságú dolgoktól a focipályányi méretig kigördült innen már sok minden, de ez a mostani megrendelés méretében és súlyában is viszonylag ritka, emellett igen speciális feladat volt, nem is beszélve a minőséggel kapcsolatban támasztott elvárásokról. Talán azt is mondhatom, hogy ez azért még a mi életünkben is eléggé ritka megrendelésnek számított. A legnagyobb elemnél 4 méteres átmérőről és 16 méteres hosszúságról, valamint 55 tonnáról beszélünk – fejtette ki Magyar István.

– Az utóbbi időszakban szintén speciális feladat volt a saválló anyagból készült silók gyártása. Itt inkább anyagminőségben, mint méretében speciális feladatról beszélünk. 100 köbméteres silókból gyártottunk több darabot is, illetve a hozzá kapcsolódó kisebb méretű tartályok is nálunk készültek. Ez lényegében helyi, romhányi megrendelés volt – fűzte hozzá.

A műszaki igazgató hozzátette: a folytatás egy fogaskoszorú védőburkolatának legyártása lesz. Ezt sem mindennapos kivitelben kell elképzelnünk, hiszen egy legnagyobb átmérőjében hét méteres ipari fogaskoszorúról beszélünk, amelyhez elemeket készít majd a gyár.

A salgótarjániak a „Vegyépszerként” asszociálják a gyárat és a területet – annak minden pozitívumával és negatívumával együtt. A gyárterületen jelenleg az SVG-Hungary Gépgyár Zrt. működik, a 2015-ben alakult cég az elődtől átvette mind az SVG „márkanevet”, mind a gyártáshoz szükséges gépeket és berendezéseket – tudtuk meg Szamosi Andrea operatív igazgatótól. Ezeknek a berendezéseknek az apportja egyébként folyamatban van, így várhatóan hamarosan már ezzel is teljes mértékben a Zrt. fog rendelkezni.

– Úgy tűnik, hogy ezekben a napokban elérjük majd a tavalyi egész éves forgalom szintjét. Egyértelműen növekedési pályára állt a cég, nemrégiben újabb munkavállalókat vettünk fel. Jelenleg 56-an vagyunk, jövőre 100 fölé tervezzük emelni a munkavállalók számát – hosszú távra tervezünk. Bár az egyedi gyártás továbbra is profilja maradt és marad is a gyárnak, ugyanakkor a tőkebefektető tulajdonosnak van olyan elképzelése, hogy még az idén megvalósít olyan beruházásokat, amelyek eredményeképpen a bevétel egy része széria, vagy fogalmazzunk itt is inkább úgy, hogy széria-jellegű gyártásból is realizálható lenne – tette hozzá Szamosi Andrea.

A cég operatív igazgatója azt is kiemelte, hogy a speciális, egyedi gyártás következtében dolgozóik nem „betanított munkát” végeznek, ezért feléjük a szakmai elvárások is nagyobbak. Hozzátette, véleménye szerint a salgótarjáni bérszínvonalhoz képest ezért magasabb fizetést is kínálnak munkavállalóiknak.

A további terveket firtató kérdéseinkre vonatkozón azt is megtudtuk az operatív igazgatótól, hogy jellemzően a gyártás fejlesztéséhez szükséges berendezések és gépek vásárlása szerepel a tervek között, illetve bizonyos mértékben épület-felújítás is következhet az előttünk álló hónapokban.

A salgótarjáni szakképzett munkaerő hiányát firtató kérdésünkre megtudtuk: a cégnél már most szívesen fogadnának például műszaki menedzsereket, emellett összeállító lakatosokat is keresnek. Minősített hegesztőből most éppen nincs hiány, mivel legutóbb – a fentebb ismertetett megrendelés teljesítéséhez – éppen ezen a területen bővült a munkavállalók száma.

Kéri István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában