Helyi közélet

2016.10.26. 06:59

Főhajtás a kiváló ifjak előtt

fenyvesi

Varsányban is megemlékeztek a napokban az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről, továbbá az újonnan létrehozott „Kiváló Varsányi Diák” kitüntetéseket is átvehették a tanulók.

Varsány. Az ünnep szentmisével kezdődött a helyi Szent Mihály római katolikus templomban, ezt követően a jelenlévők átvonultak az ’56-os kopjafához, ahol elhelyezték az emlékezés koszorúit, virágait. Ezek után a közösségi házban folytatódott a múltidézés. Az ünnepség elején a helyi Hunyadi Mátyás Általános Iskola nyolcadik évfolyamos tanulóinak műsorát tekinthették meg a résztvevők. A színvonalas előadást követően Kanyó Judit polgármester megemlékezett hőseinkről, valamint tudatta a jelenlévőkkel azt is, hogy miért hozták létre a „Kiváló Varsányi Diák” díjat. Szavait az alábbi gondolatokkal kezdte: az 1956-os forradalom mára igazi történelmi eseménnyé vált. Az ország lakosságának nagy része, különösen a fiatalabb generációk, már csak a történelemkönyvek lapjain, ismeretterjesztő műsorokban, nosztalgiázó idős emberek visszaemlékezéseiben, továbbá az ünnepi beszédek kapcsán találkoznak ’56-tal.

Ezt követően magának is feltette azt a kérdést, mit üzen 1956? Erre az alábbi válasz született: elsősorban azt, hogy a magyarság fel tudott emelkedni történelmi létének mélypontjáról. Elmondta, bárhogy is alakuljon a világ sorsa fontos, hogy szűkebb hazánkban is megmaradjunk embernek, a szó legnemesebb értelmében.

Mindezen gondolatok elhangzása után elöljáróban kifejtette: dr. Kiss Tamás jegyzővel már egy ideje fontolgatták, hogy fejet kellene hajtani a település ifjú kiválóságai előtt. A gondolatokat tett követte. Az önkormányzat képviselő testülete pedig egy emberként támogatta az ötletet és létrehozták a fentiekben elhangzott kitüntetést. Az első számú vezető hangsúlyozta, ezzel a díjjal elismerik a tanulók azon akaratát, valamint szorgalmát, amik elvezették őket a sikerig. A „győzelmet” pedig, mint az már tudjuk, mindig megelőzi a küzdelem. Közölte továbbá, hogy őszintén tisztelik a szorgalmas diákok igyekezetét. Tudják azt is, hogy mindez egy nagyon nehéz, embert próbáló feladat.

Késő estig tanulni, lemondani a szórakozásról, a lazításról a tudás megszerzésének, valamint az eredményes vizsgáznak a reményében. A vezető kiemelte, a kitüntetést kapók jó példát mutatnak a fiatalabbaknak és az utánuk jövőknek egyaránt. Azt üzenik: van értelme a kitartásnak.

Ezt követően pedig Kanyó Judit és dr. Kiss Tamás átadták a díjakat. „Kiváló Varsányi Diák” kitüntetésben részesült: Bocskay Kinga, Laukó Beatrix, Lehoczki Szilveszter,  Lehoczky Mercédesz,  Pásztor Anna, Pásztor Laura, Szentkúti Tamás, Szép Edina, Szép Szabolcs és Szita Dániel.

Végezetül a polgármester és a jegyző sok sikert kívánt a tanulmányok befejezéséhez, továbbá azt kérték a diákoktól, hogy vigyék tovább a település jó hírét.

Gerhát Karina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában