Salgótarján

2018.02.22. 16:48

Ezeket felejtjük legtöbbször a könyvtári könyvek lapjai között

A könyvtári könyvek sokféle értelemben vett kincsesbányák.

Oláh Nikolett

A Balassi Bálint Megyei Könyvtárba visszahozott egyes könyvek lapjai között ugyanis sok esetben olyan személyes dolgok rejtőznek, amelyeken az ott dolgozók alkalmanként igencsak meglepődnek.

Az otthonokat megjárt, főként népszerű gyermekkönyvek – legós könyvek, Bogyó és Babóca – lapjai között gyakran megbújnak a papírzsebkendők, az olvasójegyek, a bérletek vagy a vonaljegyek ugyanúgy, mint a fényképek, a szalvéták és a lurkók által készített meseszép könyvjelzők. Ezeken kívül a különböző témájú iskolai dolgozatok és házi feladatok, valamint a finomságok elkészítéséhez szükséges receptek szintén rendszerint előfordulnak az emberpalántáknak szóló kötetekben – mondta Holtai Zsuzsanna, gyermekkönyvtáros. Hozzátette: Ezeket minden alkalommal próbáljuk minél hamarabb visszajuttatni a tulajdonosok részére.

A felnőtt olvasók sokszor cédulákat, míves könyvjelzőket, szórólapokat, kártyanaptárakat, értesítéseket és iratokat juttatnak akaratlanul a megye könyvtárának.

– Utóbbiaknak olykor nagyobb fontosságot tulajdonítunk, mint az érintettek. Amennyiben szerepel az elhagyott dokumentumon az illető neve, igyekszünk felvenni vele a kapcsolatot és jelentkezéséig megőrizzük azt – közölte Szűcs Margit, tájékoztató könyvtáros. Legtöbbször olyan fényképeket találunk könyveinkben, amelyeken valamilyen családi pillanatot örökítettek meg. Például az egyik hozzánk került fotón egy tíz év körüli kislány volt látható az anyukájával. Mi ráismertünk a kedves olvasónkra, aki bár azóta megnőtt, a bájos mosolya megmaradt. Legközelebbi látogatása alkalmával óriási meglepetést okoztunk neki a képpel – mesélte mosolyogva Margit.

 

Megtalált kincsek egy része Fotó: Balassi Bálint Megyei Könyvtár

 

Ám a könyvtárosok nem csak szép dolgokat találnak a kötetekben. Előfordul, hogy a kikölcsönzött könyv megrongálódik, összekoszolódik vagy épp különféle „illatokat” vesz át, majd abban a formában kerül vissza a Balassiba. Ilyenkor a könyvtár egyik dolgozója felméri a könyv állapotát és a nagyobb kárt látván megkéri a könyvtári tagot egy másik példány beszerzésére, lehetőleg ugyanazon kiadásból. Amennyiben a veszteséget okozó ezt nem tudja teljesíteni, úgy a könyv eredeti beszerzési árának akár a többszörösét is követelheti rajta a könyvtár. Sokszor mellesleg nincs is tisztában az olvasó, hogy mekkora értéket tart a kezében. Ez a könyvtáraknak egyrészt szerencse, másrészt óriási felelősség.

Gyors elhasználódás

Az egyes sérülések bekövetkezése egyébként nem mindig kizárólag az olvasók hibája. Merthogy nagy problémát jelentenek a csakis puha kötésben beszerezhető könyvek, amelyek sokkal könnyebben és gyorsabban elhasználódnak az ember kezei között.  Régebben a könyvtár rendelkezett saját kötészettel és meg tudták javítani helyben a már szétesett könyveket. Igaz, Salgótarjánban vannak még erre specializálódott műhelyek, de szerencsére manapság a szülők is nagy segítséget nyújtanak a könyveken keletkező sebek beforrasztásában.

– Természetesen minden beiratkozott olvasó felelősséggel tartozik a kölcsönzött kötetekért. Azonban nem kell megijedni, ha minden elővigyázatosság ellenére mégis megsérül egy könyv. Nyugodtan vigyük vissza a könyvtárba, általában megtalálják a módját a javításnak, de ha ez nem lehetséges, akkor a méltányos kártérítésnek. A könyvtári könyveket ne firkáljuk, ne húzgáljuk alá a számunkra fontos részeket, mert ezzel elrontjuk a következő felhasználó, olvasó tanulását, szórakozását. A könyvtár mindenkié. Együtt használjuk, többek között ezért is kell rá vigyázni. Csekély beiratkozási díjért cserébe bárki bejöhet és használhatja az itteni gyűjteményt. Így olyan szórakozáshoz és ismeretekhez juthat, ami amellett, hogy hasznos, leköti a figyelmet és teljesen kikapcsol. Mellesleg ez a leggazdaságosabb szórakozás, amely a legértékesebb is egyben: minden egyes könyv elolvasásával több lesz az ember – fejtette ki Bodor Tiborné, tájékoztató könyvtáros.

Figyelemfelhívás

A csöppségek figyelmét már az első könyvtári órán felhívják a könyvtár és a könyvesbolt közti azonosságra: mindkét esetben óvni szükséges a könyveket. Ugyanakkor a különbség megismertetése is lényeges: boltban történő vásárlásnál a kiválasztott kötet örökre az övék marad, de a könyvtári könyveket még sok gyermek szeretné majd elolvasni a későbbiekben, ezért ezekre sokkal jobban kell vigyázni.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában