Nem mindennapi

2018.02.16. 19:46

Döbbenet: rég nem látott vadállatot fotóztak Nógrádban

Még nem tudják hány hiúz van Nógrád erdeiben, de hihetetlen, hogy mit tapasztaltak a vadászok.

Oláh Nikolett

A hiúzok megjelenése Észak-Magyarországon már évtizedes múltra tekint vissza. A Börzsönyben, Zemplénben és az Aggteleki-karszton tudnak hiúzokról, de a Mátrában és a Bükkben is mutatkoztak már az állatok. Nógrád megye tekintetében az utóbbi tíz évben rendszertelennek mondhatóak a felbukkanások, ellentétben Borsod-Abaúj-Zemplén megyével, ahol összességében megnőtt az észlelések száma.

A legnagyobb közösségi oldalon, február 15-én egy vadászati témájú profilnál látott napvilágot a fotó, amelyen egy hiúz sétálgat Nógrád megye északkeleti részén.

 

https://www.facebook.com/vadaszokbaratikozossege/photos/a.195034080515889.46960.194715250547772/1857476087605005/?type=3&theater

 

Azonban nem ez az első eset, hogy sikerült lencsevégre kapni ezen a területen ezt az állatfajt. Nem egészen egy hónappal ezelőtt, január 20-án este az egyik kihelyezett erdei vadkamera előtt is felbukkant már egy példány, derült ki tovább böngészve a vadászatot kedvelőknek létrehozott oldalról. Igaz, a képhez véleményt nyilvánítók akkor még nagyon szkeptikusan fogadták a hírt, ugyanis a fényképen lévő táj nem éppen téliesnek, inkább kifejezetten nyáriasnak mondható a sötétben.

 

https://www.facebook.com/vadaszokbaratikozossege/photos/a.195034080515889.46960.194715250547772/1827903240562290/?type=3&theater

 

Az esettel kapcsolatban Harmos Krisztiánt, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Nógrád-Ipoly Tájegységének munkatársát kérdeztük.

– Még nem tudjuk pontosan megmondani, hogy hány példány tartózkodik Nógrád megyében. Egy biztos, hogy a napvilágott látott képek valódiak. A kamerát ugyanis vadászok helyezték el az erdő egyik pontján, majd a felvételeken a hiúzt megpillantva azonnal értesítették a Bükki Nemzeti Park kollégáit. A képen továbbá fiatal tölgyfák láthatóak, amelyeken fenn maradt az elszáradt lomb, ezért gondolhatták néhányan úgy, hogy a megörökített momentum hamisítvány – mondta Harmos Krisztián, tájegységvezető. Tehát a két képet ugyanaz a kamera készítette. Ezt követően a Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai meglátogatták a helyszínt, ahol ráleltek az állat nyomaira.

A hiúz ismertető jegyei

Az eurázsiai hiúzok testfelépítése tér el leginkább a macskafélékétől, ugyanis a hosszú lábaik nagy és erős mancsokban végződnek. Ennek köszönhetően a testtömegük jól eloszlik és a hóban is gyorsan, hatékonyan tudnak vadászni zsákmányaikra. Bundájuk tömött, selymes tapintású és pöttyös. Fülükön átlagosan négy centiméter hosszú, fekete szőrpamacs található, amely segíti őket az adott hangforrás feltérképezésében. Hatalmas szemfogaikkal, kiváló hallásukkal és alkatukkal, rövid távon profi vadászoknak mondhatók. Állatkertekben – Nyíregyházán, Veszprémben, Miskolcon, Szegeden, Pécsett, Kecskeméten – és egyes vadasparkokban is megcsodálhatjuk a gyönyörű macskaféle példányait.

Hozzátette: nagyon óvatos és félénk állatról beszélünk, amely többnyire éjszaka aktív. Ezért óriási szerencse szükséges ahhoz, hogy lencsevégre kapják. Így állítja, hogy kollégáival együtt nagy meglepetésként érte a nappali felvétel látványa. – A hiúzok tápláléka a kisebb méretű pockoktól egészen az őz és muflon méretű állatokig terjed. Ahogyan előbb is említettem, roppant óvatos állatról van szó, ezért senkinek sem kell tartania attól, hogy megtámadná az embert – közölte portálunkkal Krisztián.

– A jövőben mindenképpen szeretnénk – elsősorban hóban – jobban megfigyelni az állat nyomait és vizsgálódni, hogy pontosan hány példány élhet nálunk. Szlovákia állandó hiúzállománnyal rendelkezik, ahonnan az utóbbi évtizedekben a kóborló példányok rendszeresen érkeznek Magyarországra, Észak-Magyarország egyes részein azonban már meg is telepedtek. A hiúz úgynevezett csúcsragadozó, a növényevő patások állományának szabályozásában fontos szerepe lehet. Ezért, nem csak a természetvédők, de a vadgazdálkodással, mezőgazdasággal foglalkozók számára is örömteli esemény kellene, hogy legyen Nógrád megyei megjelenése – zárta gondolatait Harmos Krisztián.

 

A tájegységvezető felhívta a figyelmet arra is, hogy senkinek nincs joga elpusztítani ezeket az állatokat, a hiúz fokozottan védett fajnak számít hazánkban.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában