Elismerés

2024.07.10. 18:50

Európai Falumegújítási Díjat kapott Varsány

Európai Falumegújítási Díjat érdemelt ki Varsány. Az arany minősítés a település példaértékű fejlődéséért járt. Az 1500 fős falu úgy került a 21 legkiválóbb európai település közé, hogy előtte megnyerte ennek a versenynek a magyar kiírását – adta hírül egy közleményben Magyarország kormánya a honlapján.

Lászlók Judit

Mint arról portálunk korábban már beszámolt: 2023-ban Varsány elnyerte a Magyarországi Falumegújítási Díj I. helyezését, a községfejlesztés legkiemelkedőbb minőségű megvalósításáért. Ennek köszönhetően Varsány pályázhatott az Európai Falumegújítási Díjra. A megmérettetés nemzetközi zsűrijét június 17-én fogadták a településen. Szerda délután pedig Magyarország kormánya egy közleményben jelentette be a honlapján, hogy Varsány Európai Falumegújítási Díjat kapott.

Az Európai Falumegújítási Díj nemzetközi zsűrijét június közepén fogadták a településen
Az Európai Falumegújítási Díj nemzetközi zsűrijét június közepén fogadták a településen
Forrás: Facebook

Az Európai Falumegújítási Díjat szeptemberben vehetik majd át Ausztriában

„A fődíj nyertese idén a cseh Kostelní Lhota lett. A verseny történetében ez a második alkalom, hogy Európa keleti feléből kerül ki az első helyezett. Érdekesség, hogy 2014-ben magyar győztese volt a kiírásnak, akkor Tihany kapta az elismerést. Arany, vagy azzal megegyező szintű minősítést 9 alkalommal ítéltek magyar településnek, legutóbb 2020-ban Környének” – olvasható a közleményben. Hozzátették: Varsány a Cserhát erdőkkel, legelőkkel, szántókkal ékesített dombjai között fekszik, első írásos említése 1219-ből származik. A falumegújításban sikeres önkormányzat számos pályázaton nyert már. 2023-ban például a Virágos Magyarországért versenyen az 1000 fő feletti települések kategóriájában is országos első helyezést ért el.

A közleményben kiemelték: az Európai Falumegújítási Díj nemzetközi zsűrijének tájékoztatása szerint a fődíjas cseh falu mellett 9 település kapott arany minősítést. Varsány az európai elismerést szeptemberben veheti majd át Ausztriában, a burgenlandi Stadtschlainingben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában